Home

Achtergrond 458 x bekeken

Vogelflap spaart leven eenden en meeuwen

Zogenoemde vogelflappen aan een hoogspanningslijn voorkomen 70 procent van de aanvaringen van vogels met de elektriciteitsdraad.

Vooral eenden, meeuwen en voorbijtrekkende nachtvogels hebben veel profijt van de zwartwitte doeken van ongeveer een halve meter lengte, die aan de hoogspanningsdraad wapperen.

Dat blijkt uit een proef die netbeheerder Tennet het afgelopen jaar heeft gedaan met een 150.000 voltverbinding boven Hazerswoude-Dorp in het hart van de Randstad. De Bird Flight Diverters, zoals de flappen officieel heten, zijn ontwikkeld in Duitsland en daar al volop in gebruik.

Tennet begint volgens een woordvoerster zeer binnenkort met nieuwe proeven met de vogelflappen. Op de hoogspannningslijn tussen Wateringen en Delft komen 233 flappen te hangen en tussen Zoetermeer en Pijnacker brengt de netbeheerder 133 flappen aan. De doeken komen op die lijnen dichter bij elkaar te hangen, want dat heeft nog meer effect, verwachten vogelkenners.

In het Friese Oudehaske gaat Tennet binnenkort tellers in de hoogspanningslijnen aanbrengen om vast te stellen hoeveel vogels daarlangs trekken en welke dieren tegen de draden botsen. Daarna besluit de netbeheerder welke maatregelen daar precies worden genomen. In Drenthe heeft het bedrijf onlangs vogelflappen in de masten aangebracht, zodat kraaien er niet gaan nestelen.

Als de nieuwe testen eveneens succesvol zijn, wil Tennet de vogelflappen in het hele land aanbrengen op hoogspanningslijnen en bliksemdraden. ”Het aantal vogels dat zich doodvliegt tegen de draden, heeft weliswaar geen direct effect op de totale populatie, maar het is toch een voldoende factor van betekenis”, aldus de woordvoerster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.