Home

Achtergrond 219 x bekeken

'Vier bedrijven verpesten handelsrelatie Rusland'

Een klein groepje bedrijven in de groente- en fruithandel verstoort de handelsrelatie met Rusland.

Deze bedrijven blijven slechte kwaliteit uitvoeren via routes met buitenlandse inspectiediensten en katten product om. Dat zei Hans Hoogeveen, directeur generaal van het ministerie van ELI, o phet Nationaal Tuinbouwcongres in Leiden. Rusland blijft Nederland wijzen op handelsstromen van deze bedrijven die via andere routes komen. "Wat moeten deze bedrijven met Sloveense inspectiecertificaten, waarbij de herkomstaanduiding is weggehaald?"

Nederland had eerder met Rusland een overeenstemming bereikt over een lijst met bedrijven die mogen uitvoeren naar Rusland. Deze vier bedrijven ontduiken deze overeenstemming, zegt Hoogeveen. Na melding van Rusland stuurt Nederland de Algemene Inspectiedienst op deze bedrijven af. "Er zijn al boetes afgegeven omdat er partijen in de loods zijn aangetroffen zonder de juiste certificering."

Nederland meldt dit ook bij de betreffende buitenlandse inspectiediensten en de Europese Commissie. Volgens Hoogeveen is het niet verboden buitenlandse certificaten te gebruiken, maar product moet herkenbaar blijven als Nederlands product, stelt hij.
Nederland is in gesprek met Rusland om de bezwaren van Rusland weg te nemen over de Nederlandse fytosanitaire inspecties door KCB. Rusland accepteert voorlopig dat KCB-inspecteurs onder de vlag van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit opereren, stelt Hoogeveen.

Of registreer je om te kunnen reageren.