Home

Achtergrond 220 x bekeken

Vewin wil verkoop erfpachtgronden

Staatsbosbeheer wil het canon op erfpachtgrond verhogen, tot woede van boeren én ook drinkwaterbedrijven. Theo Schmitz pleit voor verkoop van deze gronden.

De Nederlandse drinkwatersector vind verdrievoudiging van de erpachtcanon door Staatsbosbeheer onacceptabel. Voor drinkwaterbedrijf Dunea, betekent dit een verhoging van 700.000 euro naar  2,1 miljoen euro. De ophoging van tarieven gaat ook de landbouwsector aan.

Mede vanwege het maatschappelijk belang van de drinkwatersector en zeker ook de landbouwsector is de verhoging niet te rechtvaardigen. Daarnaast hebben drinkwaterbedrijven de erfpachtterreinen in eigen beheer met hoge kosten. Kosten waar de drinkwaterbedrijven zelf voor opdraaien.

Dunea pacht terreinen van Staatsbosbeheer in het duingebied bij Den Haag en draagt daar ook nog eens zelf de kosten voor het terreinbeheer. De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) vindt dat Staatsbosbeheer de terreinen beter aan Dunea kan verkopen. Zij voelt zich gesteund door een advies van de Commissie Wijzen. Terreinen die geen natuurfunctie hebben zouden volgens het advies moeten worden verkocht.

Een duidelijke reden voor de exorbitante verhoging van de erfpacht is er volgens Vewin ook niet. De drinkwatersector wil in ieder geval niet door Staatsbosbeheer als melkkoe worden gezien. Als de erfpacht niet wordt teruggedraaid, zal uiteindelijk de consument meer moeten betalen voor drinkwater. Dit kan niet te bedoeling zijn.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw laat in een reactie op een brandbrief van Dunea weten dat de waterbedrijven maar bij Staatsbosbeheer moeten aankloppen.

Vewin heeft hem vervolgens in een brief laten weten, dat verkoop van de terreinen binnen de taakstelling van het regeerakkoord past. Vewin ziet daarom geen belemmering om nu tot verkoop over te gaan.

Theo Schmitz is directeur Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.