Home

Achtergrond 162 x bekeken

Vertaling Proces van Neurenberg beschikbaar

De stukken van het wereldberoemde Proces van Neurenberg zijn na 65 jaar ook in het Nederlands te lezen.

Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (Stiwot) heeft de documenten van het proces vertaald, waar onder anderen nazi-topmannen Hermann Göring en Albert Speer terechtstonden. Onder meer vonnissen en getuigenverklaringen zijn terug te lezen op de website go2war2.nl.

Het proces vond plaats in het Duitse Neurenberg tussen november 1945 en oktober 1946. Van de 22 terechtstaande kopstukken van het regime van de toen al overleden Adolf Hitler kregen er twaalf de doodstraf.

Albert Speer, Rijksarchitect en minister van Bewapening van het Derde Rijk, kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar. Hij stierf in 1981 in Londen. Tweede man achter Hitler, Hermann Göring, werd veroordeeld tot de doodstraf door ophanging, maar pleegde in 1946 in zijn cel zelfmoord voordat het vonnis kon worden voltrokken.

Ook de 'Reichskommissar' van bezet Nederland, Arthur Seyss-Inquart, behoorde tot de 22 gedaagden. Hij werd in oktober 1946 terechtgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.