Home

Achtergrond 308 x bekeken 21 reacties

Verhagen geeft vrijstelling voor melding grondbewerking

Boeren worden vrijgesteld van de verplichting reguliere grondbewerking te melden als die niet dieper gaan dan 40 centimeter.

Dat heeft minister Verhagen (ELI) vanavond toegezegd in het Kamerdebat over de begroting van zijn ministerie. VVD en CDA hadden de minister gisteren gevraagd boeren te ontlasten van de door de Wion verplichte melding van graaf- en grondwerk om beschadiging van leidingen te voorkomen. Leidingen liggen doorgaans dieper van 40 centimeter.

Verhagen komt aan dat verzoek tegemoet omdat het past in zijn beleid het bedrijfsleven van regeldruk te verlossen. Daarnaast biedt hij de boeren gratis het kaartmateriaal aan waarop de leidingen zijn ingetekend. Nu moeten ze daarvoor betalen.

Voor de vrijstelling is een wetswijziging nodig. In afwachting daarvan zal het niet melden van werkzaamheden worden gedoogd, zegde Verhagen toe. De Kamerleden Koopmans (CDA) en Snijder-Hazelhoff (VVD) hebben verheugd gereageerd op Verhagens besluit.

Zie ook: CDA wil vrijstelling meldplicht ondiep graafwerk

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  K. Abel

  Maxime, super, dat je nog vaak je gezond verstand mag gebruiken!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Chapeau! Dit hebben we te danken aan een paar sterke leiders met uitstekende adviseurs. Het is trouwens niet alleen Ger Koopmans, Joop Atsma of Bleker, maar ook Janneke Snijder verdient alle lof voor haar inzet. Het is te hopen dat Maxime en Mark goed blijven luisteren naar dit soort mensen die er nog mee vertrouwd zijn met de voeten in de Hollandse klei te staan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zo is dat Stadsboer. Het is niet zo dat Brussel met regelgeving komt, wat uit Brussel komt is door ALLE lidstaten gezamenlijk geregeld. Nederland verschuilt zich graag achter Brussel, ten onrechte dus. Ze waren er zelf bij betrokken. Als het ministerie nu eens wat mensen af zou vaardigen die ECHT kennis van zaken hadden, dan zouden we met heel wat minder ellende zitten. En de LTO maar akkoord gaan met alles.

 • no-profile-image

  Boer

  Verrek, net vorige week de melding gedaan... Valt dit nog terug te draaien? Goed om te zien dat Verhagen gezond verstand heeft!

 • no-profile-image

  loonwerker

  En krijgen de gene die al hebben aan gevraagd en betaald geld terug ?

 • no-profile-image

  en de boer

  hoera,hoera,hoera!!!

 • no-profile-image

  boereke

  energie Jij kent misschien wel het dossier maar eindeloos vergaderen en maar water bij de wijn doen hebben wij als veehouders niks aan en dat voor 1000 euro per jaar ben daarom voor het zelfde geld lid van 2 vakbonden [ en ik heb nog nooit vernomen dat er een brief is rond gestuurt dat je er geen medewerking aan moet verlenen dat is in een uur en 50 cent per boer geregeldt.
  Want een beetje lto boer heeft de melding al gedaan. Dit noemenze put dempen als kalf verdronken is, en bij een ander kabinet was het niet van de baan gegaan ondanks [inzet] lto .

 • no-profile-image

  van Bergen

  Wat heeft dit verlossend antwoordt lang op zich laten wachten.
  Nu hopen op nog meer versoepelingen en vermindering van de paperassen.

 • no-profile-image

  Stadsboer

  De nederlandse regering heeft wel degelijk iets te zeggen over de Brusselse regelgeving. Ten eerste heeft Nederland een stem als de regelgeving wordt voorgelegd aan het parlement, ten tweede moet Nederland de regelgeving vanuit Brussel opnemen in de landelijke regelgeving. Met name het interpreteren van de Brusselse regelgeving naar de landelijke gaat vaak fout.

 • no-profile-image

  Thijs

  Goed werk, het was te gek voor woorden als de boer voor die kaarten moeten betalen. De kosten en verantwoordelijkheid horen bij de nutsbedrijven. Zeker niet bij de boeren! Als je weet hoeveel kabels en leidingen niet op de juiste plaats en diepte liggen langs wegen en prive terein, over verantwoordelijkheid gesproken!

 • no-profile-image

  Mels

  De soep werd,mede door een wijze minister dus niet zo heet gegeten als dat ie werd opgediend,zou er ook zoiets zijn als burgerlijke ongehoorzaamheid in de landbouw???

 • no-profile-image

  boereke

  Het word nog wat met dit kabinet en lto altijd maar water bij de wijn doen [want het moet en kan niet anders]
  DUS OPROEP AAN ALLE BOEREN ZEG PER DIREKT JE LTO LIDMAATSCHAP OP en dit kabinet gaat nog meer goede dingen doen.[ kan huibers bij wakker dier gaan werken kan hij toch vergaderen en hoeft hij thuis niet te werken]

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat versta je dan onder 'stevig verzetten', Energie? Iedereen weet dat het grote onzin is, die graafmeldingen. LTO had moeten zeggen: "we vertikken het met z'n allen". Hetzelfde geldt voor de verhoging van de N-norm zaaiuien. LTO had moeten zeggen: toon eerst maar eens aan of er wel een milieuprobleem is, anders doen we met z'n allen niet mee aan de mestwet. Het overleg dat LTO voortdurend heeft met LNV leidt nergens toe. Het ontstijgt het theekransjesniveau niet. Zo sla je nog geen deuk in een pakje boter.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Amsterdam, ik ben het gedeeltelijk met je eens, vind ook dat LTO veel duidelijker en krachtiger van zich moet laten horen vooral met standpunten die niks met Brussels beleid te maken hebben kun je je er stevig tegen verzetten en desnoods dreigen er met zn allen niet aan mee te zullen doen. Maar voor heel veel dingen geld dat niet, alle regels en wetten die in Brussel gemaakt worden heeft Nederland niks over te vertellen en dan kun je ook als LTO niks beginnen spijtig genoeg.

 • no-profile-image

  Boerin

  Eindelijk!!! Is dit het begin??

 • no-profile-image

  arend

  helemaal super,goed gedaan

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er is toch nog boeren verstand in Den Haag. Deze wet was natuurlijk het toppunt van doorgeschoten bureaucratie en regelzucht, zelfs aan een willekeurige burger niet uit teleggen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tjonge jonge eindelijk gezond verstand daar in Den Haag, ze leken er ook wel helemaal gek geworden de laatste jaren

 • no-profile-image

  energie

  boereke, toevallig heb ik dit dossier van dichtbij gevolgd. Dan moet ik LTO toch een compliment geven want ze hebben het afgelopen jaar zich stevig verzet tegen WION en daar ook echt werk van gemaakt. Net zoals verhoging N norm zaaiuien overigens, ook goed bericht !

 • no-profile-image

  Leen

  Niet aan LTO, Koopmans, Atsma of Snijder te danken. Lof voor Verhagen, die de dommigheid van zijn voorganger inziet.

 • no-profile-image

  haaije d r

  Opheffen: LTO, produktschappen, EHS-gebieden, jachtverbod, Wakker Dier.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.