Home

Achtergrond 253 x bekeken

'Veetransporteurs hebben wel kansen bij rechter'

Het heeft wel degelijk zin als veetransporteurs in het geweer komen tegen de sancties en boetes die ze krijgen opgelegd in verband met overtreding van de veetransportregels.

Dat zegt advocaat Theo Linssen die een veetransporteur begeleidde in zijn beroep tegen een door de VWA opgelegde last onder dwangsom wegens overtreding van de veetransportregels. Het college van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaarde het beroep van de transporteur gegrond en vernietigde het besluit van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De VWA kreeg opgedragen om binnen zes weken te komen met een nieuw besluit.

Volgens Linssen is het voor transporteurs zaak om in alle omstreden gevallen zoveel mogelijk de zaken vast te leggen en te documenteren. Linssen: “Maak foto’s en reageer op tijd als je het ergens niet mee eens bent. Zorg zo mogelijk voor eigen foto’s als het om wrakke dieren gaat en raadpleeg een eigen dierenarts.”

Linssen vindt de huidige regelgeving rond de transporten van vee niet erg reëel. “We transporteren honderdduizenden dieren en we willen een nultolerantie handhaven als het gaat om het vervoer van zogenoemde wrakke dieren. Wat is een wrak dier, wanneer mag het niet veroverd worden. Het begrip zelf is al subjectief.”

Door de manier van optreden van de overheid wordt vaak de suggestie gewekt dat het slecht gesteld zou zijn met de kwaliteit van de Nederlandse veetransporteurs. Linssen: “Hoe zit het dan in het buitenland? Worden daar de regels op de zelfde manier toegepast als in Nederland? Zouden er minder problemen zijn in Frankrijk en in Italië? Het gaat om de interpretatie en de manier van toepassen van Europese regels. die verschillen per land.”

Of registreer je om te kunnen reageren.