Home

Achtergrond 361 x bekeken 17 reacties

Veel aardappelen ongerooid in België en Nederland

In België wordt 5.000 hectare aardappelen niet gerooid.

In Nederland is dat naar schatting 2.100 hectare. Dat komt overeen met 330.000 ton consumptieaardappelen die niet op de markt komen dit seizoen.

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw meldt dat deskundigen er vanuit gaan dat in België ongeveer 5.000 hectare aardappelen niet wordt gerooid. "Er staat nog ongeveer 3.200 hectare aardappelen in de grond. Het totaal niet gerooid areaal komt hoger uit doordat spuitsporen, kopakkers en niet te rooien stukken blijven staan."

In Nederland schat het BAI dat 3 procent van het areaal consumptieaardappelen niet gerooid wordt. Dat zou een uitval betekenen van ongeveer 2.100 hectare.

Dat betekent dat alleen in Nederland en België 7.100 hectare aardappelen niet worden gerooid. Afgaande op de hectareopbrengsten die de North-Western European Potato Growers heeft gepubliceerd, komt dat neer op een productie van 330.000 ton consumptieaardappelen die dit jaar wegvalt.

Daarmee komt de totale productie in Noordwest-Europa op 23,5 miljoen ton. Dat is 1,4 miljoen ton minder dan vorig jaar. Dat is een daling van 5,7 procent.

Secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat stelt dat in België veel aardappelen moeilijk te bewaren zijn. "Dit verhoogt tijdelijk het aanbod. Dat zet de prijs wat onder druk. Maar na de jaarwisseling verwacht ik hogere prijzen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer teun

  Beste herkauwer,

  er zijn cursussen om met consumenten om te gaan. misschien een aanrader!

 • no-profile-image

  exact

  Niet helemaal mee eens. Het areaal aardappels is beslist niet groter dan 30 jaar terug en de machines zijn vandaag de dag heel wat meer mans. Had je deze oogst aangevat met de machinerie van 30 jaar terug, dan zat nu er nog véél meer in de grond. Het ontbrak gewoon aan voldoende dagen om met het bestaande materiaal het werk rond te krijgen. Per streek is de neerslagfrequentie en -hoeveelheid ook nog eens heel erg verschillend. Er zijn plaatsen waar je met de beste wil van de wereld niet kon klaar geraken en andere streken waar je makkelijk het dubbele aan arbeid kon verrichten. Heeft niks met bedrijfsgrootte te maken dus, maar met rooibare dagen. De rooicapaciteit is alleen maar toegenomen en het areaal afgenomen, dus we hadden makkelijk klaar kunnen zijn. Je kan niet voor elke 10 hectare een rooier hebben.

 • no-profile-image

  boerekeesje

  Beste aardappeleter woont U misschien in Amsterdam ??
  De tranen lopen over mijn wangen , niet van het lachen , maar van droefenis.
  Vroeger op school misschien niet goed opgelet ?? In ieder geval nog maar eens een boekje kopen !!

 • no-profile-image

  exact

  Dat is natuurlijk net zo erg. Om welke oppervlakte gaat het, of is die oppervlakte meegenomen in het artikel?

 • no-profile-image

  Han

  Hopelijk komt deze oogst tegenvaller, de prijsvorming ten goede. is er misschien eens een dubbeltje tussen de centen bij de pieperboeren. Het zij ze van harte gegunt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Aardappeleter, wat denk je zelf? Alweer vergeten dat het afgelopen maanden nogal eens een beetje hevig geregend heeft? Veel aardappelvelden lijken daardoor op sawa's. Drijfnat! De zware rooimachines zakken weg of graven zich diep in de modder. Daardoor kunnen veel velden niet gerooid worden en verrotten de piepers in de grond. Een grote schadepost voor de boeren, maar aan handmatig rooien van zulke grote velden valt niet te beginnen. Of wou jij je daarvoor aanbieden?

 • no-profile-image

  hans Vantieghem

  Feest ! Geen feest , geld opzij zetten voor de mindere jaren . Ook al ben je vrije aardappelboer lijk ons nog is het rekenen en zo goedkoop mogelijk produceren het devies om succes te hebben . Laten we gewoon met beide voeten op de grond blijven .

 • no-profile-image

  ikkedan

  Iedereen piept over de hectares consumptiepiepers,
  ooit gedacht aan de pootaardappelen en de fabrieksaardappelen,
  ook daar heerst verdriet en armoede

 • no-profile-image

  Gerard

  @aardappeleter: Let niet op reactie van herkauwer, deze meneer moet nog veel leren, heel veel.
  Wel heel leuk dat u belangstelling toont.
  Het komt volgens mij door aan de ene kant het natte weer, waardoor de grote en zware machines niet meer het land op kunnen. Maar dat komt meteen door de volgende reden: de boeren moeten steeds grotere bedrijven hebben om nog genoeg te kunnen verdienen, en dan krijg je dus dit soort taferelen dat je niet op tijd je aardappelen uit de grond krijgt. Omdat je machines te zwaar zijn en omdat je teveel hectares moet rooien in te korte tijd.
  Dit geeft misschien meteen de maximale bedrijfsgrootte aan.
  mvg Gerard

 • no-profile-image

  aardappelboer uit vlaanderen

  Beste aardappeleter uit Nederland. Ik kan heel goed begrijpen dat U net als vele duizenden gewone burgers uit Nederland en België geen weet meer hebt, hoeveel de boer dit jaar reeds geploeterd heeft om zijn aardappelen in zijn loods te krijgen. Het is nog altijd zo en nu nog meer dan 30 jaar geleden dat als de regen met bakken uit de hemel valt, dat er niet te rooien valt. Toen in 1974 ook zo'n verzopen jaar was, toen waren er nog studenten, soldaten en gewone burgers die de boeren bijsprongen om de aardappelen handmatig te rapen (en daar verdienden wij dan nog geen rooie cent mee, want de aardappelmarkt was alles behalve goed, nog geen 2 eurocent per kg).
  Nu zijn er geen soldaten meer, studenten zullen dat ook al niet meer zien zitten en gewone burgers gaan liever enkele weken op vakantie dan nog een handje toe te steken bij de boer in nood, want aardappelen zijn in de supermarkt toch elke dag te vinden en als men geen verse aardappelen meer gebruikt dan zijn tientallen soorten diepvriesfrieten of kroketten elke dag ter beschikking.
  Met pijn in het hart zien wij deze week onze aardappelen die wij niet konden rooien vervriezen. Jammer voor u aardappeleter, maar deze winter zul je toch graag wat meer moeten betalen voor je aardappelen, en moest je denken dat die te duur zijn, dan moet je eens gaan kijken naar de aardappelvelden, dan zul je hiervoor graag betalen en blij zijn dan een ander geploeterd heeft voor je.
  Hopelijk is volgend jaar wat vriendelijker.

 • no-profile-image

  c

  Hoe ze die oppervlakte " zo nauwkeuring " kunnen bepalen is me een raadsel.Mijn buurman teelt 18 ha aardappelen en heeft ze allemaal gerooid....maar wel 50 ton de grond ingereden of overgelaten op hoeken en kanten! Een jaar met te weinig aardappelen wordt bij de volgende bemonstering TERUG naar beneden bijgesteld, enz. Tegen eind april komt de produktie dan uit op een povere 22 miljoen ton. Laat de russen daar nog eens 2.5 milj ton van achteroverslaan aub. Bovenmaats pootgoed krijgt gelukkig een dikke surplus dit jaar. Het zal géén Nieuwjaar voor dat de vlam in de pijp zit....

 • no-profile-image

  piet flevo

  wie zijn in dit artikel nu eigenlijk die deskundigen, wie werkt er nog mee aan bai, kreeg nog een brief van geldverslindende cbs onderzoek meteen verscheurd. Netto blijven er nog minder aardappelen over dan menigeen denkt

 • no-profile-image

  Aardappeleter

  O wat interessant zeg! Bedankt voor de toelichtingen! Maar blijven die aardappels dan gewoon in de grond liggen tot de volgende zaaironde en worden ze er dan alsnog uitgehaald of vergaan ze gewoon in de grond (goede voeding misschien voor de aarde?)?

 • no-profile-image

  Aardappeleter

  Ik ben geen boer, weet weinig over boeren. Ben wel een aardappeleter. Ben nieuwsgierig: waarom precies worden die duizenden hectares aardappels niet gerooid? Dan blijven de aardappels dus gewoon in de grond zitten? En dan? Waarom is dat?

 • no-profile-image

  veehoudster

  Beste aardappeleter,

  Toch fijn dat u zo belangstellend bent, dat kun je niet van alle consumenten zeggen!

 • no-profile-image

  Aardappelboer uit Vlaanderen

  De aardappelen die in de grond blijven en intussen reeds bevroren zijn zullen dus niet meer kunnen gerooid worden.
  Het is wel zo dat er dikwijls maar een stuk van de aardappel bevroren is, maar ondervinding heeft ons geleerd dat je ook dergelijke aardappelen niet meer mag rooien, ook als het morgen in perfecte omstandigheden zou kunnen gedaan worden, want na enkele dagen beginnen die aardappelen dan verder te rotten en kun je die voor niets meer gebruiken.
  Het is wel zo dat wij de grond met de bevroren aardappelen nu best wat omwoelen om de aardappelen naar boven te halen om ze totaal te laten bevriezen, anders hebben wij volgend jaar maïs of tarwe waar allemaal aardappelen terug in opschieten, en dan is dit een onkruid waarmee je veel miserie kunt hebben, want ieder stukje patat dat in de grond blijft krijgt kiemen en begint in het voorjaar terug te groeien.
  Met deze wil ik ook alle mensen die er wat aan gedaan hebben om toch het grootste deel van de aardappelen te helpen rooien bedanken: dit zijn de loonwerkes, hun chauffeurs, vrienden, buren, familieleden, enz.

 • no-profile-image

  c

  en voeg daarmaar aan toe dat deze week de temperatuur naar -10° gaat in Vlaanderen, de resterende patatjes D E F I N I T I E F gebakken zijn. Op Interpom wordt het feest EN voor de vrije boeren, EN voor de constructeurs die werken voor vrije boeren!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.