Home

Achtergrond 242 x bekeken

VVD in senaat tegen beperking koopzondag

Een beoogde inperking van het aantal koopzondagen is nog niet helemaal zeker.

Omdat de VVD in de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel zal stemmen, lijken de stemverhoudingen in de senaat op scherp te worden gezet.

Een woordvoerder van de VVD bevestigde woensdag dat de partij in de senaat tegen het voorstel gaat stemmen. Er zou sprake zijn van "juridische onvolkomenheden'' in het wetsvoorstel, zei hij.

De veertien VVD-senaatszetels wegen zwaar bij dit onderwerp. Niko Koffeman, senator voor de Partij voor de Dieren, denkt dat het er bij stemmingen om gaat spannen. "De voorstanders zullen op papier nog wel een kleine meerderheid hebben. Maar in het geval van een hoofdelijke stemming kan afwezigheid van leden door bijvoorbeeld ziekte de doorslag gaan geven. Het wordt een dubbeltje op z'n kant.''

Met de wet wil het huidige kabinet van VVD en CDA dat er voortaan scherper moet worden gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is. In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.

De plannen met de koopzondag werden gesmeed in het vorige kabinet. De aanscherping werd toen gezien als een handreiking van de PvdA en het CDA aan de ChristenUnie. Vorige week zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dat het voorstel ook ,,past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.