Home

Achtergrond 355 x bekeken 6 reacties

VVD Flevoland wil Oostvaarderswold in ijskast

De VVD-fractie in Flevoland wil de plannen voor natuurgebied Oostvaarderswold voorlopig in de ijskast zetten.

Dat heeft een woordvoerder van de partij vandaag gezegd. De VVD-fractie is de grootste in de Provinciale Staten van Flevoland.
Oostvaarderswold is een geplande groenstrook die uiteindelijk de Veluwe met de Oostvaardersplassen moet verbinden. De plannen voor het gebied staan op losse schroeven sinds de aanstelling van het nieuwe kabinet. Dat wil snijden in projecten als Oostvaarderswold.

Zolang niet duidelijk is hoeveel geld de provincie nog van het Rijk kan verwachten, horen de plannen voor de groenstrook in de ijskast, zo redeneert de fractie. Pas als er duidelijkheid is over de beschikbare financiële middelen zou er weer gekeken kunnen worden naar de toekomst van Oostvaarderswold.

De provincie Flevoland kwam in botsing met staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, nadat bekend was geworden dat het nieuwe kabinet de zogeheten robuuste verbindingen wil schrappen. Oostvaarderswold valt onder deze ecologische verbindingen en de provincie en het Rijk staken al een hoop geld in de ontwikkeling van het gebied.

Bleker riep onlangs de provincies op om te stoppen met de aankoop van landbouwgrond bedoeld voor de groenstroken. Grond die na 20 oktober wordt aangekocht wordt niet meer vergoed door het rijk, tenzij er al toezeggingen waren gedaan aan de betreffende agrariër.

De VVD wil weten wat het rijk nog wel en niet betaalt en wil dan pas weer kijken naar de plannen. Dan kan er volgens de woordvoerder ook gekeken worden naar mogelijke wijzigingen in het oorspronkelijke plan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Natuur is een dure hobby !

 • no-profile-image

  Leen

  Alles weg! Nederland is te klein, te duur en niet in staat om op een ethisch verantwoorde manier met dieren om te gaan. Noem dit gepruts geen natuur, want dat is het niet.

 • no-profile-image

  laet vet

  is er nu niet een verstandiger man / vrouw die kan en of wil bedenken dat het zo niet door kan gaan met steeds verder moeten in grijpen in de gekweekte dieren, nederland is daar te klein voor de mens doet / moet ook aan geboorte beperking doen, dus schiet die overtollige dieren af en verkoop het vlees, des noods naar de armen of voetselbanken, maar niet steeds maar weer goede landbouwgrond opoveren voor de steeds groter worden vee-en vogels populaties dan hebben de dieren straks meer ruimte dan de mens in nederland, en waar moet dat dan heen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ Bathan, Almere. Je hebt gelijk. De problemen in de Oostvaardersplassen kunnen alleen worden opgelost als de plannen van een ecologische verbinding doorgaan. Bovendien staat dit expliciet in het recent verschenen advies over grote grazers in de OVP. In dit advies wordt de noodzaak van deze ecologische verbinding nadrukkelijk genoemd als onderdeel van de oplossing.

 • no-profile-image

  Bathan

  Laat dit niet waar zijn VVD. De problemen in de Oostvaarders plassen kunnen alleen maar opgelost worden als de plannen wel doorgaan. Hierbij is het welzijn van de aanwezige dieren van groter belang dan het centen tekort van slechte bestuurders, die ook nog eens alleen op korte termijn denken.

 • no-profile-image

  koetje

  Korte termijn denken?Het is juist lange termijn denken wat de VVD doet.Over een paar jaar is ook de nieuwe natuuruitbreiding weer overvol.Die dieren fokken wel door.....En dan?,Nog maar weer meer dure landbouwgrond opkopen?Voor wie?Voor WUR-projecten zeker,daar zijn ze druk bezig met het uitvinden van iets wat dicht in de buurt van de oer-os komt,de ultieme natuurbegrazer.Het lijkt er verdacht veel op dat het OVP-project moet en zal slagen,gelukkig dat Bleker dit redelijk heeft doorzien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.