Home

Achtergrond 3030 x bekeken 3 reacties

Uien vriezen dood, bewaren blijft aandachtspunt

Vorst betekent veelal het einde van uien in het veld.

"Een aantal percelen wordt niet gerooid", verwacht Gerard Buizer, account manager bij zaadleverancier De Groot en Slot. Om hoeveel hectares het gaat, weet hij niet. "Een ui kan geen vorst hebben. De meeste uien staan nog in het Zuidwesten. Ook daar gaat het vriezen."

Buizer maakt zich vooral zorgen over de bewaring van uien. Watervellen is het meest voorkomende obstakel. "Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze echt een probleem hebben. Het verbaast me steeds weer hoe weinig telers op de juiste manier anticiperen op watervelactiviteit. De ontwikkeling van watervellen gaat gewoon door als er niet genoeg wordt gedroogd. En bij onvoldoende aandacht leidt dit tot tarra. Je moet nu dus echt aan de bak als je dit in de hand wilt houden. Controleren hoe de vochtontwikkeling is, een goede hygrometer is voor een tientje te koop, en de zaken daarop aanpassen."

Buizer: "Uienboxen met watervellen die niet goed drogen mogen zeker niet boven de 75 procent luchtvochtigheid komen. Je kunt altijd drogen. Dat heeft niets met het weer te maken. Weersomstandigheden kun je altijd de baas als je voldoende temperatuur in de box houdt; 3 tot 4 graden boven de gemiddelde etmaaltemperatuur. Dat betekent dat kachelondersteuning zeker noodzakelijk blijft."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Th Uitdewilligen

  Uien oprapen als er vorst inzit kan niet maar wanneer de uien boven 0 graden komen zijn ze nog niet verloren als je ze dan kunt rapen zijn ze bruikbaar.

 • no-profile-image

  Piet Hein

  Wel nieuws dat uien niet tegen vorst kunnen, of geldt dit verhaal alleen voor Groot en Slot - rassen. In het verleden konden uien nml. wel nog tegen vorst, ook als ze bijvoorbeeld in een ongeïsoleerde cel bevriezen. In 1998 ook uien geladen op bevroren grond.

 • no-profile-image

  jaap

  hygrometer is om luchtvochtigheid te meten.
  een hydrometer is wat anders

Of registreer je om te kunnen reageren.