Home

Achtergrond 1605 x bekeken 1 reactie

Twentse geitenstal Optiveco dient dubbel doel

De grote geitenhouderij die Optiveco wil neerzetten in het Twentse Zeldam dient een dubbel doel: klanten een praktijkstal laten zien en er als boerenbedrijf mee verdienen.

Dat geeft Frans Keurhorst, een van de twee vennoten in vof Optiveco, aan. De vennootschap onder firma (vof) is van huis uit een stalinrichtingsbedrijf, gespecialiseerd in de automatisering van geitenstallen. Het bouwt onder meer automatische voerhekken, voerrobots en dierherkenningssystemen. Die worden verkocht aan geitenhouders in heel Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Portugal.

Om zijn klanten producten te kunnen laten zien, heeft Optiveco een praktijkstal nodig. Die heeft het de laatste twee jaren gehad in Hardenberg, waar een stal werd gehuurd. Nu worden zo’n 250 geiten gehouden op de nieuwe locatie in Zeldam. Het is een voormalig varkensbedrijf, gelegen in een landbouwontwikkelingsgebied.

Optiveco wil er 4.000 melkgeiten en 1.300 tot 1.700 opfokgeiten houden. Voor een proefbedrijf, maar ook om zelf te boeren. "Want het zelf boeren vinden we nog veel te leuk," zegt Keurhorst. Alle gemeentelijke vergunningen zijn na drie jaar rond, nu is het wachten op het oordeel van de Raad van State na buurtbezwaren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    tukkerdairies

    Frans en GJ, hoop dat je gauw kan beginnen met de bouw. Wens je heel veel succes. Als we een keer in NL komen, komen we een kijkje nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.