Home

Achtergrond 269 x bekeken 3 reacties

Transgeendebat verdeelt Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over wat nu moet gebeuren met het voorstel van de Europese Commissie om de lidstaten te laten beslissen over de teelt van transgene gewassen.

Vorige week lekte een stuk uit van de juridische dienst van de Europese Raad. Juristen stellen daarin dat het voorstel slecht is onderbouwd; het zou de interne markt ondergraven en ingaan tegen WTO-regels.

Vanavond overlegde de Kamer met staatssecretaris Henk Bleker. Het CDA stelt zich op het standpunt dat de EU gewoon moet doorgaan op de ingeslagen weg en het voorstel moet handhaven en desnoods aanpassen.

Ook de VVD betreurt de kritiek op het voorstel."Het leek een opening in een debat dat al jaren vastzit", zegt Janneke Snijder. Zij wil van Bleker weten wat de consequenties van de kritiek zijn.

De linkse oppositie, meest gekant tegen transgene teelt, neemt de kritiek van de juristen gretig over. "Het voorstel moet van tafel", aldus Henk van Gerven (SP). Volgens hem is er eenvoudig te weinig draagvlak voor transgene teelt in de EU.

VVD en CDA willen daarnaast dat het kabinet soepeler eisen stelt aan cisgenese, waarbij soorteigen eigenschappen in een plant worden gebracht.

Deze zomer liet toenmalig Vrom-minister Tineke Huizinga nog weten de eisen niet te versoepelen. Huizinga baseerde zich daarbij op onderzoek van het Ri­kilt, waaruit zou blijken dat er een kleine kans is op problemen door het ontstaan van nieuwe eiwitten.
Bij het ter perse gaan van de krant en publicatie van dit artikel op de site was het Kamerdebat nog gaande.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  VVD en CDA zijn partijen.
  Je vraagt je soms af hoe dingen lopen.
  Kijk eens op http://www.gmwatch.org/ En ga eens rustig lezen over de corruptie in de wereld en in Europa. De grootste supermarkt in Frankrijk gaat labelen van gmo vrij voedsel. Ga alvast stilstaan op het moment dat CDA en VDD zal pleiten om al het graan te gaan modificeren. Je ziet soms na een tien jaar in oorlogstijd soms tribunalen gestart worden die terug kijken over daden en handelingen van tijden terug. Ik hoop dat dat zal gebeuren, we kunnen dan rustig kijken en oordelen over Verburg en CDA, VVD en Snijder, de 'wetenschappers' bij de WUR. Ook zal er geoordeeld kunnen worden over LTO en de vakbonden. Een mening is prima, maar dat bonden de leden niet voorlichten is heel erg. En Wyno Zwanenburg (NVV) maar huilen over samenwerking met Wakker Dier, terwijl ie zelf een soja deal steunt met gentech multinationals die zelf al gezegd heeft om varkens te patenteren. Een gelovige CDA 'er zal zijn weg wel vinden naar zijn hemel of zijn hel, de rest zal hopelijk voor een rechter beoordeeld worden, met de aanklacht, hoogste criminele daad tegenover de mensheid, en dus tegenover huidige generaties en toekomstige generaties. En dat allemaal voor euro's.....

 • no-profile-image

  Northwest

  Patrick jij ziet spoken, hier in Canada verbouwen we al jaren transgene gewassen o.a. Mais, koolzaad en soja, wij zelf verbouwen gm koolzaad , 1 jaar hebben we gewone koolzaad verbouwt, nooit weer dus. De tradietionele koolzaad vraagt veel meer en agressievere bestrijdings middelen. Ook in de navolgende teelten gebruiken we minder bestrijdings middelen omdat de grond veel schoner is.

 • no-profile-image

  bezorgde oma

  Bij toeval zag ik een jaar geleden een documentaire op een Duits t.v. net
  over een zeugenhouder in Amerika. Hij kampte met onvruchtbare zeugen en achtte het genetisch gem0dificeerde voer
  als oorzaak. Hij kon niet anders verder dan een soort convenant afsluiten met het bekende bedrijf M. en een ander veestapel daarvan betrekken. Gaan we zo ver,wat betekent dit voor onze kleinkinderen met dit g.m.voer ?

Of registreer je om te kunnen reageren.