Home

Achtergrond 242 x bekeken 4 reacties

'Telers CO2-emissies laten verrekenen'

Binnen de glastuinbouw behoren ondernemingen hun CO2-emissie met elkaar te verrekenen om zo duurzaamheid te stimuleren.

Volgens Theo Ammerlaan, tomatenteler in een gesloten kas en voorzitter van coöperatie Coforta, worden duurzame telers nu niet voldoende gestimuleerd. Hij zei dat in een stellingdiscussie op het Nationaal Tuinbouwcongres in Leiden.

De sector staat voor uitrol van het eigen CO2-sectorsysteem, dat in essentie een coöperatief systeem lijkt met een collectief plafond. Telers die relatief weinig CO2 uitstoten worden niet beloond, omdat het afgesproken CO2-plafond naar alle waarschijnlijk niet overschreden wordt. Gebeurt dat wel, dan wordt naar gasverbruik een heffing opgelegd aan telers. Volgens Ammerlaan hadden duurzame telers geld kunnen verdienen als ze in staat waren geweest CO2-emissierechten te verkopen.

Het sectorsysteem moet nog behandeld worden in de Tweede en Eerste Kamer, omdat een wetswijziging noodzakelijk is. Daarvoor zijn recent 70 kamervragen beantwoord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED

  Naschrift: het was geen toeval dat de fin.crisis begon toen de olieprijs escaleerde. Oplossing: gefaseerde invoering van CO2 belasting. Desnoods zonder de Yanks

 • no-profile-image

  Jos Cozijnsen

  Ammerlaan heeft gelijk. Het Sectorsysteem zorgt dat alle deelnemers SAMEN onder het plafond blijven. Er is geen prikkel voor individuele tuinders veel CO2 te reduceren en te innoveren, omdat men de bespaarde emissies niet als emissierechten kan aan de markt verkopen. Oplossing:
  - ook tuinders <20 MWth, die dat willen, onder het EU emissiehandelssysteem laten vallen
  - een fonds maken waarin alle tuinders aan bijdagen, dat gebruikt wordt voor een voorloper-groep die echt grote rerductes realiseren.
  - de overheid emissierechten laten geven aan een groep voorlopers die echt grote stappen maakt. NL: heef emissiebudget over.

 • no-profile-image

  ED

  Jos, jij bent ook de weg kwijt. Je bedoelt dat bedrijven die de grootste reductie teweeg brengen, per definitie voorloper zijn. Ik zie dat anders, bedrijven die in het verleden niet zo energie efficient waren kunnen daarvoor nu beloont worden......

 • no-profile-image

  ED

  Ammerlaan heeft geen gelijk. CO2 emissiehandel is een bizar concept, en is het niet waard om energie aan te verspillen. Stel, ik wil mijn CO2 uitstootcapaciteit volledig benutten en nu is er niet genoeg fossiele brandstof meer. Wie gaat mij nu compenseren? Boertjes, zien jullie echt niet dat die emissiehandel niet voor jullie is bedoeld maar voor de macht en winsten van de banken. Probleem is ook niet het broeikaseffect. Het is de combinatie van de steeds kleinere makkelijk winbare voorraad fossiele brandstof en de aardse mensenbevolkingsgroei. Daar ligt ergens een breekpunt, elke boer met gezond verstand kan dat zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.