Home

Achtergrond 358 x bekeken 9 reacties

'Tel grazers Oostvaardersplassen vanuit heli'

De grazers in de Oostvaardersplassen moeten op een professionelere manier worden geteld.

Bijvoorbeeld vanuit de helikopter, want dat is volgens deskundigen een internationaal gebruikelijke methode om twee keer per jaar de aantallen hoefdieren vast te stellen.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) gaat Staatsbosbeheer vragen deze telmethode toe te passen. Hij neemt daarmee een tussentijds advies over van de commissie-Dzsingisz Gabor die het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen evalueert, zo meldde hij de Tweede Kamer vrijdag.

Volgens de laatste tellingen lopen er in de Oostvaardersplassen 1091 konikpaarden en circa 2500 edelherten. Maar Bleker wil zich niet vastpinnen op die aantallen, want de werkelijke aantallen kunnen wel 20 procent afwijken.

In augustus werd nog uitgegaan van 901 konikpaarden en 1514 edelherten in het natuurgebied. Eerder ging het al mis met de heckrunderen waarvan er 142 minder in de Oostvaardersplassen bleken te leven dan volgens de tellingen van Staatsbosbeheer. De verschillen zijn te verklaren uit de door Staatsbosbeheer gebruikte methode die de aantallen berekent op basis van de jaarlijkse sterfte- en geboortecijfers. Door fouten daarin weken de schattingen steeds verder af, aldus de deskundigen.

Sinds 2000 gaat de natuur haar eigen gang in dit natuurgebied in Flevoland. Na diverse emotionele discussies over door honger stervende dieren, dwong een meerderheid van de Tweede Kamer dit jaar af dat de grote grazers werden bijgevoerd aan het einde van de lange winter. Over het beheer van het gebied, het welzijn van de dieren en het aantal sterfgevallen bestaan grote verschillen van mening.

Bleker ziet uit naar het advies voor het beste beheer in de Oostvaardersplassen waarmee Gabor naar verwachting nog in november komt. Hij wil geen herhaling van afgelopen winter waarin herhaaldelijk commotie ontstond rond stervende dieren. Bleker ziet na het advies nog voldoende ruimte om mogelijke aanpassingen in het beheer voor de winter door te voeren. Hij wil dat doen ,,voordat de periode aanbreekt waarin de dieren gevolgen van eventuele winterse omstandigheden zouden kunnen ondervinden. Mijn inzet is om te voorkomen dat er op grote schaal dieren verhongeren'', zo houdt hij de Tweede Kamer voor.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb dat vorige winter al geadviseerd. En ook om er een F16 met warmtesensorcamera's overheen te laten vliegen om alle kadavers (ook die van de klandestien begraven dieren) in kaart te kunnen brengen. Overigens herhaal ik nogmaals: beheerder Hans Breeveld heeft op 18 mei 2008 in een volle touringcar klip en klaar de aantallen grazers genoemd: 2000 heckrunderen, 2200 herten en 2600 konicks. Totaal dus 6800 grote grazers! Daarna volgden dus nog twee werpseizoenen! Beste heer Bleker: laat dus svp een populatie-ecoloog én een vegetatiekundige maar eens berekenen of de vraatschade aan het gebied overeenkomt met de door SBB officieel naar buiten gebrachte populatiecijfers, danwel met die circa 7000 grazende dieren. Dan is er meteen duidelijk wat er met SBB dient te gebeuren. Want die lui liegen en bedriegen alles aan elkaar! Daarnaast had er allang een kwalitatieve selectie van de hele veestapel moeten plaatsvinden en alle wrakke herten, koeien, stieren en paarden hadden verwijderd moeten worden. En alle mannelijke dieren gecastreerd! Verdoofd, uiteraard!

 • no-profile-image

  heinrich

  Het hele zooitje van Sattsbos beheer in een oude Dakota naar Rusland. Om de populatie beren te tellen. De rest laat zich raden.

 • no-profile-image

  zwalker

  Mensen, gewoon effe googelen op www.oostvaardersplassen-sterfte.nl Die Breeveld liegt alles aan elkaar. Bekijk de You tubefilm en overtuigt u zich zélf!

 • no-profile-image

  Rita Austmann

  Ik hoop echt dat deze dieren behoorlijk worden bijgevoerd ingaande zo snel mogelijjk nu ze nog redelijk gezond zijn en voordat de winterkou invalt...
  Wachten totdat 'het kalf is verdronken en men dan de put dempt....' is absolute dierenmishandeling en mag nooit meer voorkomen zoals verleden jaar dit voorkwam.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Bleeker zit er in ieder geval achteraan en houdt niet, zoals de PvdD, alleen de eeuwige vinger aan de pols.
  Hans Br##ve#ld durfde te beweren dat er afgelopen winter en voorjaar geen sprake was geweest van dierenleed.
  Laat deze man zeker geen tellingen verrichten want dan komt hij met nog veel meer leugens.
  Ik vraag mij af hoeveel dieren er met dit natte weer inmiddels nu al tot aan hun buik in de modder staan.
  Er moet gewoon heel snel iets gebeuren.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Edelhert

  Welke normale natuur liefhebber beleeft er vreugde aan om in dit overbezette gebied de ontberingen te aanschouwen die deze levende wezens moeten doorstaan, enkel en alleen omdat een paar zgn hoogopgeleiden willen verbergen dat ze de verkeerde opleiding hebben gevolgd.

 • no-profile-image

  ??

  @Rita bijvoeren is ook mishandeling,want dan overleven de zwakke, die ook weer jonge krijgen.
  Dus enige oplossing, voor winter het aantal terug dringen, wat de natuur kan hebben en slacht deze.

 • no-profile-image

  carel vervloten

  Dat liegt er niet om Zwalker. Veel dank voor de tip.

 • no-profile-image

  Leen

  Geachte mijnheer Bleeker,

  Staatsbosbeheer kan nog geen dode dieren tellen. Laat staan levende dieren vanuit een helikopter. Maak niet de fout om SBB haar eigen dieren te laten tellen, maar laat het over aan een onafhankelijke partij. Voorts wil ik kenbaar maken dat dit orgaan (SBB) niet in staat is gebleken haar levende have te verzorgen zoals dat in ons land gebruikelijk dan wel gewenst is en wil ik u dringend vragen de levende have, beter bekend als de "grote grazers", uit dit gebied te verwijderen.

  Hoogacht

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.