Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Tanja Nijmeijer wil bij Farc blijven

Tanja Nijmeijer blijft bij de Farc tot haar dood of tot de overwinning. Dat zegt de Nederlandse Farc-strijdster in een interview dat is uitgezonden door de Wereldomroep.

Nijmeijer zegt in het interview dat ze niet gered wil worden. ”Als ze me willen bevrijden, zullen we ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen en mortieren”, aldus de 32-jarige Nijmeijer, die op de beelden een strijdvaardige indruk maakt.

Het interview is een maand voor de aanslag van het Colombiaanse leger op een Farc-kamp waar de Nederlandse zou verblijven, opgenomen. Sinds de aanval is er veel gespeculeerd over de dood van Nijmeijer. Tot dusver zijn er geen concrete aanwijzingen dat zij is omgekomen.

Nijmeijer sloot zich naar verluidt in 2002 bij de Farc aan. De beweging houdt zich sinds de jaren tachtig vooral bezig met drugssmokkel, ontvoeringen en terreur. In 2007 kreeg haar deelname aan de rebellenbeweging in de Colombiaanse jungle publieke bekendheid nadat het leger in de jungle Nijmeijers dagboek had gevonden.

Voordat Nijmeijers lidmaatschap bij de Farc bekend werd, had zij nog sporadisch contact met haar familie. In 2005 bracht Nijmeijers moeder nog een bezoek aan haar dochter. Sinds 2007 is er echter geen contact meer geweest met de Nederlandse FARC-strijdster.

In oktober van dit jaar heeft de vice-resident van Colombia Angelino Garzon aan Europarlementslid Hans van Baalen (VVD) gevraagd te helpen bij het losweken van Nijmeijer uit de rebellenbeweging. Van Baalen liet Garzon toen weten dat Nederland geen middelen heeft om Nijmeijer uit de Farc te laten deserteren. Garzon heeft toegezegd dat Nijmeijer ”een welwillende behandeling zal krijgen” indien zij deserteert.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    geen boer

    in tegenstelling tot die eerdere video waar ze met een leuk twents accent haar thuisfront in NL toespreekt is dit zo geforceerd als wat. Mijns inziens een propagandafilmpje uit augustus wat nu opportuun bleek voor de FARC. Die, net als de mafia, ETA, IRA vóór hen door de jaren heen van proletariaat-bevrijdingsorganisatie verworden is tot je reinste georganiseerde criminele bende. Geen wonder dat er in het NL krakersmilieu geronseld wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.