Home

Achtergrond 202 x bekeken

Suu Kyi na tien jaar herenigd met zoon

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is dinsdag op het vliegveld van Yangon na bijna tien jaar herenigd met haar jongste zoon.

Dat meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

De zoon, de in Groot-Brittannië woonachtige Kim Aris (33), kreeg vandaag een visum voor Myanmar (voorheen Birma). Aung San Suu Kyi (65) werd op 13 november na zeven jaar huisarrest vrijgelaten door het militaire junta van Myanmar. "Ik ben erg opgelucht en blij", aldus de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar zeker vijftien jaar in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. Ze is de grootste opponent van de militaire junta, sinds haar partij in 1990 met overmacht de verkiezingen won. De junta verklaarde die uitslag destijds ongeldig.

De oppositieleidster leefde in die tijd grotendeels gescheiden van haar familie. Haar man, de Britse wetenschapper Michael Aris, overleed in 1999 aan prostaatkanker. Op dat moment hadden Suu Kyi en haar echtgenoot elkaar al vier jaar niet gezien. Suu Kyi vreesde dat de militaire junta haar niet meer zou toelaten tot Myanmar, als ze naar Groot-Brittannië zou reizen om haar zieke man te bezoeken.

Suu Kyi heeft ook nog een oudere zoon, Alexander Aris (geboren in 1973). Kim en Alexander namen in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede namens hun moeder in ontvangst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.