Home

Achtergrond 180 x bekeken

Stevig gevecht over EU-begroting 2011

De EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten de komende dagen een akkoord zien te bereiken over de EU-begroting voor volgend jaar.

Het belooft een stevig gevecht te worden, want de standpunten liggen ver uiteen. Het Europarlement en de Europese Commissie willen de Europese betalingen volgend jaar optrekken met 6 procent tot een dikke 130 miljard euro. Een ruime meerderheid van de lidstaten wil niet verder gaan dan een verhoging met 2,9 procent tot 126,5 miljard.

Voor onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk is dat eigenlijk al veel te veel. Zij wilden een nulgroei in 2011, maar hebben daarvoor te weinig medestanders.

Tijdens een top twee weken terug legden premier Mark Rutte en zijn Britse collega David Cameron zich neer bij een maximale stijging van bijna 3 procent. Duitsland, Frankrijk en diverse andere lidstaten steunen deze inzet. Deze landen vinden het niet kunnen dat de EU-begroting fors stijgt, terwijl de nationale regeringen door de economische crisis de buikriem moeten aanhalen. Bovendien denken ze dat een aantal EU-uitgaven voor volgend jaar nogal ruim begroot is. Ze wijzen erop dat er de afgelopen jaren steeds geld overbleef.

Premier Rutte moest vorige week in de Tweede Kamer nog flink zijn best doen om uit te leggen dat hij met een verhoging van 2,9 procent heeft ingestemd. Dat was het maximaal haalbare, hield hij de Kamerleden voor. Hij voegde eraan toe "hun tranen te delen''.

De besprekingen tussen EU-lidstaten, Europarlement en Europese Commissie zijn formeel al van start gegaan, maar donderdagmiddag beginnen ze pas echt. Dan schuiven ook de bewindslieden van de lidstaten aan. Namens Nederland komt staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) naar Brussel.

Zijn de partijen het maandag nog niet eens, dan kan de Europese Commissie nog een uiterste bemiddelingspoging doen. Komt ook dan geen consensus, dan blijft de EU-begroting voor 2011 bevroren op het niveau van dit jaar. "Maar daar is niemand op uit'', zegt een betrokkene. "Iedereen is gebaat bij een akkoord.''

Voor Nederland betekent een verhoging van de EU-begroting met 3 procent dat de bijdrage aan Brussel met 150 tot 200 miljoen omhoog gaat. Bij 6 procent is dat dus het dubbele.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.