Home

Achtergrond 302 x bekeken 2 reacties

Snelle groei vee gaat ten koste van afweer

De agrarische industrie heeft er mogelijk zelf aan bijgedragen dat landbouwdieren weinig natuurlijke afweer hebben tegen ziektes.

De beesten hebben daardoor veel antibiotica nodig, met ongewenste gevolgen voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Rijksuniversiteit Groningen de resultaten vandaag heeft bekendgemaakt.

Volgens de onderzoekers onder leiding van hoogleraar ecofysiologie Simon Verhulst worden bijvoorbeeld kippen die bestemd zijn voor vleesproductie, geselecteerd om snel te groeien. Dat gaat ten koste van de effectiviteit van hun immuunsysteem. Om dierziektes te voorkomen, maken veehouders op grote schaal gebruik van antibiotica. Ziekteverwekkers kunnen daardoor resistent worden tegen die middelen zodat mensen die besmet raken, moeilijker te behandelen zijn.

De wetenschappers keken ook of selectie op een sterker reagerend immuunsysteem van invloed is op de groei. Dat bleek over het algemeen niet zo te zijn. Zij denken dat het met andere fokprogramma's mogelijk moet zijn snelgroeiend pluimvee te selecteren dat toch een goede weerstand heeft. Nader onderzoek naar dergelijke oplossingen is volgens de onderzoekers noodzakelijk gezien de steeds luidere roep om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te beperken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    M vd Peut

    Selectie van dieren en fokkerij zonder gebruik van antibitica kan goed , wij doen SPF berenfokkerij en gebruiken 0,2 dagdoseringen per dier dus eigenlijk niets. De groei is echter wel erg hoog boven de 1000 gram , het kan zeker en de stelling zoals die werd neer gezet klopt zeer zeker niet .

  • no-profile-image

    pieter

    logisch, topsporters moeten hun randvoorwaarden in orde hebben. Als dat niet zo is worden ze ziek. Dit is nog nooit anders geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.