Home

Achtergrond 253 x bekeken 11 reacties

Signalen gemist?

Zorgelijke signalen vanuit Brussel. De stroom uitlekkende en voor het Nederlandse zuivelestablishment onwelgevallige berichten doen de vraag rijzen of ergens de boot is gemist.

Uitgelekte voorstellen van de Europese Commissie zijn eigenlijk per definitie proefballonnetjes. Daarna moet er altijd nog veel water door de Zenne stromen voordat er een definitief besluit ligt. Toch moet de teneur van de uitgelekte voorstellen, gecombineerd met de nieuwe wind die sinds het aantreden van landbouwcommissaris Dacian Ciolos en collega’s door de Europese hoofdstad waait, de Nederlandse landbouwvertegenwoordigers aansporen tot reflectie.

Hebben de Nederlanders zich buiten de echte discussie geplaatst met hun stugge inzet op liberalisering en met hun vervreemding, onder meer op zuivelterrein, van de Franse en Duitse standpunten? De verraste en boze reactie van melkveehouderijvoorman Siem-jan Schenk op de laatste voorstellen doet het ergste vermoeden.

Nu is er niet direct een man overboord, omdat mogelijk nog iets kan worden bijgestuurd. Maar als de EU serieus een minder liberale koers vaart, dan is het ook hoog tijd om daar op te anticiperen. Zoiets ontkennen en star bij de eigen opvattingen blijven, helpt dan niet. De sector moet duidelijk te maken hoe vervolgens het best te handelen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Dat in Nederland veel boeren tegen de klippen op willen melken heeft men in de rest van de EU gelukkig geen boodschap aan.

 • no-profile-image

  Ivar Bisseling

  De Europese Commissie heeft alle EU-lidstaten een zachte landing beloofd. In 2008 hebben alle EU-lidstaten hier ook om gevraagd! Het feit dat het merendeel van de lidstaten nu onder hun quotum melken, geen kosten maken voor aankoop van quotum en 'geland' zijn, gebruikt de Europese Commissie om haar belofte niet na te komen. Natuurlijk onder druk van Duitsland en Frankrijk die ons terecht als belangrijkste concurrent zien! Is de oplossing om ons daarbij neer te leggen en sterker nog hun woorden over te nemen zoals sommige doen? Nee dank je. Strijden voor de belangen van Nederlandse melkveehouders dat zullen we moeten blijven doen. Het strijden voor een zachte landing voor Nederland staat volgens mij los van stugge koers op liberalisering waar de auteur het over heeft. LTO heeft de opdracht van haar leden ervoor te zorgen dat bedrijfsontwikkeling mogelijk is en de concurrentiepositie tov melkveehouders in andere EU-lidstaten verbetert. Het mag niet zo zijn dat veel melkveehouders niet nog vier jaar stil staan omdat anderen in de EU hun liever niet zien ontwikkelen.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste Ivar, alsof bedrijfsontwikkeling hier niet meer mogelijk zou zijn wanneer de productie effectief zou worden beheerst. LTO was toch immer tegen deze beperking omdat deze niet paste binnen een naar hun oordeel uiteindelijk onvermijdelijke vrije markt? Om nu het duidelijk wordt dat deze vrije markt helemaal niet meer onvermijdelijk is haar niet direct te verwijten enkel achter de belangen van de industrie te staan, is het in deze wenselijk dat je argumenten aandraagt welke uiteenzetten waarom de LTO ondanks dit voortschrijdend inzicht blijft pleiten tegen productiebeheersing.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heb ik misschien iets gemist in de nieuwsberichten, welke boze reactie van Siem Jan en waarop geent?

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Hoezo stilstaan Ivar?? Er is nog steeds volop melkquotum te koop, bij ons in de regio zijn er recent 5 melkveehouders die er nu mee gaan stoppen, dus snel reageren en je kunt volop melkquotum kopen. Dus stilstaan hoeft echt niet!!

 • no-profile-image

  boer die ooit van nmv een helder beleid

  siem-jan en vergaderboer ;vraag het aan de nmv.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nederland denkt de hele wereld aan te kunnen. Maar de ruimte is de beperking, hebben ze dit wel door.De kostprijs ligt daarom altijd hoger dan in meeste andere landen. Hoe lang houden de melkveehouders het nog vol?

 • no-profile-image

  liever een rationele schenk dan een voor de realit

  Terecht heeft Schenk gevraagd om quotumuitbreiding. NL, Dk en nog 1 of 2 landen (waaronder canada) zijn nog de enige landen waar de quotering knelt. In al die andere landen zitten ze onder quotum.

 • no-profile-image

  arjan

  denk inderdaad dat een groot deel van de nederlandse melkveehouders de plank inderdaad mis geslagen hebben en blind het lto hebben gevolgd die voor totale liberalisering willen gaan, nederland en denemarken kunnen wat dat btrefd binnen europa niet tegen frankrijk en duitsland opboksen want we zijn nou eenmaal groter, ben inderdaad bang dat de derogatie met niet al te lange termijn ook zal verdwijnen en dan de nederlandse melkveehouder minder zal moeten gaan produceren (maar mischien wel meer gaat verdienen en een beter leven hebben want je werkt om te leven en je leeft niet om je dood te werken)zullen dan wel een hoop van die megastallen leeg blijven staan of als caravanstalling gaan dienen, ondernemen is idd risico nemen maar wel berekend risico en niet domweg hopen op liberalisering, veel succes

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek

  Misschien denkt men hier dat men de Duitse en Franse melkveehouders wel aan kan.....Gelooft men nou werkelijk dat deze twee landen dat laten gebeuren.

 • no-profile-image

  ekoboer

  Dat denemarken boven het Quotum zit komt door al die Nederlanders.
  Wij werken liefst van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, en denken alleen maar in groter,groter.
  Liefst 7 dagen in de week, we hoeven dan ook geen groot inkomen.
  Tijd om het uit te geven is er niet.
  De eu kan Nederlandse boeren alleen in toom houden door de derogatie af te schaffen.
  Dit ter bescherming van de overige boeren in europa die in minder ideale omstandig heden zitten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.