Home

Achtergrond 280 x bekeken

Senaat stemt in met beperking koopzondag

De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met beperking van het aantal koopzondagen in Nederland.

In de 75 zetels tellende senaat stemden 36 voor een aanpassing van de Winkeltijdenwet en 33 tegen. Zes leden waren afwezig. Er was sprake van een hoofdelijke stemming.

Het voorstel komt nog van het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Door de nieuwe wet moet scherper worden gekeken of een gebied wel echt belangrijk is voor toerisme. Alleen als dat zo is, mogen winkels vaker op zondag open zijn dan de twaalf keer per jaar die nu zijn toegestaan.

CDA, ChristenUnie, SGP en SP steunden de aanpassing van de wet. Voor de christelijke partijen speelt daarbij de zondagsheiliging een rol, terwijl de socialisten het zeggen op te nemen voor de kleinere ondernemers. De SP vindt dat ook zij recht hebben op een vrije dag.

Dat het huidige minderheidskabinet voorstander is van een inperking lijkt vreemd, omdat de VVD zich altijd een fel tegenstander hiervan heeft getoond. "Shoppen is ook zondagsrust'', was een slogan van de liberalen.

Maar de huidige premier Mark Rutte (VVD) komt ermee tegemoet aan de wensen van de SGP. De staatkundig gereformeerden hechten eraan dat regels rondom de koopzondag in hun ogen niet verslechteren. De twee zetels van de SGP kunnen in de toekomst doorslaggevend zijn bij stemmingen in de Tweede Kamer, weten VVD en CDA.

Tegenstanders vinden dat de overheid niet moet willen bepalen dat mensen op zondag rust nemen. Een opvallende tegenstander in de Eerste Kamer bij de stemmingen was de VVD, omdat de fractie hiermee ingaat tegen de wensen van Rutte. Maar VVD-senator Edward Asscher noemde de nieuwe wet eerder al ,,een monster'' omdat deze in zijn ogen ten koste gaat van 4000 voltijdbanen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.