Home

Achtergrond 366 x bekeken

Schotland versoepelt controles blauwtong

De Schotse regering heeft de regels voor controle van ingevoerd vee op blauwtong versoepeld.

Tot nu toe moeten alle uit het buitenland aangevoerde bevattelijke dieren op de ziekte worden gecontroleerd maar voortaan geldt dat alleen voor dieren uit gebieden met een hoger blauwtongrisico. De vee-organisaties in Schotland zijn niet blij met de maatregelen en vrezen dat de kans op het invoeren van blauwtong nu weer toeneemt.

Het verplicht testen op blauwtong is al lange tijd een ‘hot item’ in Schotland. De veehouders willen de ziekte koste wat het kost buiten de deur houden en vinden het daarom terecht dat vee uit het buitenland altijd wordt gecontroleerd. Zij zijn in die mening nog gesterkt nadat in het verleden bij dergelijke controles in enkele gevallen juist een besmetting is vastgesteld. De landsregering acht de risico’s nu echter zo ver afgenomen dat een volledige controle niet meer nodig wordt geacht.

De veehouders, verenigd in de Schotse National Farmers Union en de organisaties voor rundvee- en schapenhouders, vinden dat echter ‘een stap te snel’. Zij vrezen dat de verandering ‘het werk ondermijnt dat is gedaan door alle betrokken partijen om de vernietigende ziekte buiten de deur te houden’. Als de ziekte alsnog binnenkomt, dan zou Schotland zijn gekoesterde blauwtongvrije status alsnog verliezen, aldus de veehouders. ‘’Alleen dieren uit risicogebieden testen, zou niet voldoende kunnen zijn om volledige bescherming te garanderen.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.