Home

Achtergrond 377 x bekeken

'Rusland voorlopig niet terug op markt'

Rusland blijft ook volgend seizoen een kleine speler op de wereldmarkt voor graan.

Zelfs als het exportverbod voor graan dan is opgeheven. Rusland kondigde op 5 augustus een exportverbod aan voor graan en graanproducten. Op 15 augustus werd het verbod effectief. De reden is dat langdurige droogte een tekort aan graan veroorzaakte in het land. Om te voorkomen dat de binnenlandse voedselprijzen te hoog zouden oplopen, werd het verbod ingesteld.

Voorheen groeide de rol van Rusland op de wereldmarkt voor graan. In seizoen 2008/2009 exporteerde Rusland 18,4 miljoen ton tarwe. Dat was een aandeel van bijna 13 procent in de wereldmarkt voor tarwe, die wordt gedomineerd door de Verenigde Staten. Het seizoen erop exporteerde Rusland 18,6 miljoen ton, goed voor een aandeel van 14 procent. De Russische organisatie van graanhandelaren sprak in mei nog de verwachting uit dat de tarweexport flink zou groeien. Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelde nog in juni dat Rusland de VS voorbij zou streven op de wereldtarwemarkt.

Analisten van de Duitse Commerzbank verwachten dat de rol van Rusland op de wereldmarkt ook volgend seizoen nog is uitgespeeld. "Zelfs als Rusland de export weer toestaat vanaf de tweede helft van 2011, dan nog wordt lang niet de 18 miljoen ton uit andere jaren gehaald. Dit ondersteunt de tarweprijzen in andere exporterende landen, zoals de EU en de VS."

Volgens de analistensite Agrimoney heeft de droogte in Rusland niet alleen de oogst van dit jaar getroffen. "De droogte heeft voortgeduurd in een aantal graanregio’s, waardoor de inzaai van wintertarwe in de knel is gekomen. Rusland verwachtte een areaal van 18 miljoen hectare wintertarwe. De overheid gaat nu uit van 15,5 miljoen hectare. Sommige analisten beschouwen zelfs dat nog als een overschatting."

Veel Russische akkerbouwers zijn genoodzaakt zomertarwe te zaaien in het voorjaar. Maar dat geeft een lagere hectareopbrengst dan wintertarwe. "Dat vertraagt de terugkeer van Rusland op de wereldmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.