Home

Achtergrond 737 x bekeken

Rusland vindt weer aaltje in aardappelen uit België

Het Russische bureau voor de voedselveiligheid Rosselkhoznadzor heeft opnieuw in aardappelen uit België het aardappelcysteaaltje gevonden.

Rusland dreigt opnieuw de grens te sluiten voor aardappelen uit Nederland, België en Frankrijk.

Het is de derde keer deze maand dat Rosselkhoznadzor het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis heeft gevonden in aardappelen uit België. De eerste keer was op 1 november in een partij van 55 ton aardappelen. Toen dreigde Rosselkhoznadzor de grens te sluiten voor aardappelen uit België.

Op 9 november meldde Rosselkhoznadzor opnieuw een vondst van het aaltje in een partij aardappelen van 1.216 ton. Deze partij aardappelen was afkomstig uit België en Nederland. De laatste vondst is van vorige week donderdag. Het gaat hier om een partij van 275 ton aardappelen uit België.

Rosselkhoznadzor overlegt met de autoriteiten in België over de situatie, zegt directeur Sergey Alexeevich Dankvert tegen het Russische persbureau Interfax. “Die maatregelen kunnen ook gelden voor Nederland en Frankrijk, aangezien aardappelen uit die landen via België naar Rusland gaan.”

Rusland importeert momenteel veel aardappelen. Door de droogte heeft het land aardappelen te kort. Rusland heeft in september 15.259 ton aardappelen geïmporteerd. Nooit eerder heeft het land vroeg in het seizoen zoveel aardappelen in één maand gekocht in het buitenland. De import kan dit seizoen oplopen naar 1 miljoen ton. Dat zou een record zijn.

In september vorig jaar importeerde Rusland 1.644 ton aardappelen en in september 2008 5.060 ton. De grootste import van Rusland tot nu toe gebeurde in de periode oktober 2002 tot en met september 2003 met 569.133 ton. Nederland was in toen met 238.921 ton de grootste leverancier.

De aardappelprijs in Rusland stijgt door het tekort. Volgens persbureau Agra Europe kost de inkoop van aardappelen supermarkten nu minimaal 480 euro per ton. Een jaar geleden lag de inkoopprijs op 190 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.