Home

Achtergrond 155 x bekeken

Rusland en EU akkoord over toetreding WTO

Rusland heeft met de Europese Unie (EU) een akkoord bereikt over de voorwaarden voor toetreding tot wereldhandelsorganisatie WTO.

Dat hebben beide partijen bekendgemaakt. Hiermee lijkt toetreding binnen een jaar mogelijk. De VS zinspeelde eerder op toetreding van Rusland binnen een jaar.

Het bilaterale akkoord wordt pas formeel bekendgemaakt op de EU-Rusland-top op 7 december. De verwachting is dat de deal veel lijkt op de afspraken die Rusland eerder maakte met de VS. Hoewel details nog onbekend zijn, moet Rusland volgens insiders vooral op het terrein van de landbouw van de EU nog grote stappen zetten. Rusland moet mogelijk de fytosanitaire eisen voor import aanpassen aan de internationale norm.

De landen spraken jarenlang over de kwestie. Rusland kandideerde zich al in 1993 voor lidmaatschap, al namen onderhandelingen pas vorm aan in 1999. De toenmalige president Vladimit Poetin (nu premier) verklaarde in dat jaar toetreding tot de WTO als één van zijn belangrijkste doelstellingen als president. Rusland geldt als de grootste economische eenheid buiten de WTO.

Rusland speculeert met toetreding op de ontwikkeling van haar industrie en landbouwpotentieel. Nu zijn nog olie en gas vrijwel de enige producten die naar de EU gaan. Op olie en gas zitten vrijwel geen importheffingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.