Home

Achtergrond 317 x bekeken

Rusland dichterbij importeren graan

De Russische regering vraagt landen graanreserves aan te houden voor verscheping voor het geval de Russische voorraad niet strekt.

Dat verklaart de Russische premier Vladimir Poetin. Het is voor het eerst dat Rusland publiek zinspeelt op import van graan. In 2009 was Rusland nog de derde grootste exporteur van graan.

Rusland heeft in augustus de export van graan verboden. Rusland oogstte in 2010 ruim 60 miljoen ton graan. Een jaar eerder haalde het land circa 97 miljoen ton binnen. De oogst is sterk geslonken door een hittegolf en maandenlange extreme droogte. Rusland houdt een strategische reserve aan waardoor er geen echt tekort is. Het land wil echter de voorraad op peil houden en tegelijk snelle prijsschokken voorkomen.

Vanwege het barre weer is door graantelers slechts 15,7 miljoen hectare ingezaaid, tegen 18,4 miljoen hectare een jaar eerder. Omdat de boeren door het exportverbod niet optimaal hebben kunnen profiteren van de hoge prijzen voor graan op de wereldmarkt, investeren ze minder in productieverhogende middelen als kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en zware machines.

Volgens de Russische organisatie van graantelers zal de Russische veehouderij door de lagere graanprognoses zonder importen in maart en april een tekort van tussen de 2,5 en 3 miljoen ton meemaken. Volgens Russische media is de regering daarom al enige tijd in gesprek met de buurlanden Oekraïne en Kazachstan maar ook Argentinië. Rusland wil vooral mais kopen.

Rusland importeerde in de Sovjet-tijd substantiële volumes graan. Door investeringen in de landbouw leek Rusland echter de laatste jaren op weg één van de grootste exporteurs te worden. In het kalenderjaar 2009 was Rusland de derde grootste exporteur van graan en importeerde Rusland volgens cijfers van de douane-diensten slechts 162.000 ton tarwe, gerst en maïs.

Of registreer je om te kunnen reageren.