Home

Achtergrond 134 x bekeken

Rosenthal roept ICCO ter verantwoording

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is het er niet mee eens als de door de overheid gesubsidieerde hulporganisatie ICCO geld zou geven aan anti-Israël-activisten.

De Israëlische krant de Jerusalem Post meldde dat onlangs. De minister wil daarover een "pittig gesprek'' met de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Rosenthal zei dat dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Hij wil weten of ICCO subsidiegeld gebruikt voor Electronic Intifada, een internationale internetorganisatie die opkomt voor de Palestijnse zaak. De standpunten op de site staan volgens Rosenthal "diametraal'' op die van de regering.

ICCO meldde in een reactie dat er geen enkel bewijs is dat de bedoelde website antisemitisch is, aldus een woordvoerster. De club gaat graag een gesprek aan met Rosenthal maar is verrast over zijn wens hiervoor, omdat volgens de woordvoerster alle informatie bekend is op het ministerie.

Volgens ICCO komt de 50.000 euro voor Electronic Intifada vanaf dit jaar uit particuliere middelen. Van 2006 tot en met 2009 ging het in totaal om 150.000 euro, dat wel subsidiegeld van Buitenlandse Zaken was.

Electronic Intifada is in februari 2001 opgericht, onder andere door Arjan El Fassed, inmiddels Tweede Kamerlid van GroenLinks. Tot begin 2010 was hij vrijwillig en onbetaald betrokken bij de website, meldde hij dinsdag naar aanleiding van het rumoer. Hij wees erop dat vooral bloggers uit betrokken gebieden bijdragen leveren en dat er internationaal journalistieke waardering voor is. El Fassed heeft zelf van 1999 tot april 2001 voor ICCO gewerkt.

De website is volgens ICCO transparant en biedt een podium voor nieuws, analyses en commentaar over het Palestijns-Israëlisch conflict en de bezette Palestijnse Gebieden. De afgelopen negen jaar zijn meer dan 10.000 stukken gepubliceerd, die volgens de hulporganisatie uitgaan van het internationaal recht en de mensenrechten.

ICCO steunt vaker (alternatieve) media in conflictgebieden, zodat die kunnen berichten over schendingen van rechten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.