Home

Achtergrond 221 x bekeken

Roep om fokverbod Q-koorts niet op te heffen

Na aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer wil het kabinet het fokverbod voor jonge geiten die zijn geboren op bedrijven met Q-koorts, versoepelen.

PvdA, SP en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden maandag dat minister Edith Schippers (Volksgeziondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) geen enkel risico moeten nemen en dit deel van het fokverbod in stand moeten houden.

”Zelfs toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) durfde het niet aan, omdat niet is aan te tonen of deze dieren besmet zijn. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”, aldus Henk van Gerven (SP).

Khadija Arib (PvdA): ”Als je dit nu beslist, heb je echt een bord voor je hoofd. Het is een goede lobby van de boeren en die hadden een meerderheid in de Kamer achter zich.” ”Zo langzaam als ze waren om de volksgezondheid te beschermen, zo snel zijn ze met het afschaffen van maatregelen om economische belangen”, vindt Marianne Thieme (PvdD).

GGD Brabant

Jos van de Sande, hoofd infectieziektebestrijding GGD Hart voor Brabant, is erg blij dat er nu duidelijk wordt erkend dat er eerder ingegrepen had moeten worden. "Ook staat er in de conclusies duidelijk dat in de toekomst één ministerie leidend moet zijn in zo'n rampsituatie. Wij herkennen dat probleem van twee ministeries die geen gezamenlijk geluid lieten horen, daar zijn wij als GGD ook regelmatig tegenaan gelopen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat nu de patiënten weer de onverdeelde aandacht krijgen. Zij vinden het belangrijk om te horen dat erkend wordt dat er fouten zijn gemaakt. Al die mensen die nog steeds dagelijks lijden onder de Q-koorts, hebben van alle kanten te weinig aandacht gekregen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.