Home

Achtergrond 149 x bekeken

Rijk gaat door met opslag CO2 in noorden

Het Rijk gaat vooralsnog door met de voorbereidingen voor ondergrondse opslag van CO2 in de noordelijke provincies.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) de bestuurders van Groningen, Drenthe en Friesland donderdag laten weten.

Het spoedberaad tussen de minister en het noorden volgde op het afblazen van het proefproject voor ondergrondse opslag in Barendrecht vorige week. De minister heeft in het gesprek van donderdag onderstreept dat Barendrecht niet alleen is afgeblazen wegens gebrek aan draagvlak bij de bevolking, maar dat andere overwegingen een grotere rol hebben gespeeld.

"Als draagvlak het argument is, hoe kunnen we dan naar onze inwoners uitleggen dat de plannen worden doorgezet?'", zegt de Drentse gedeputeerde Tanja Klip (VVD). Zij wijst erop dat steeds meer gemeenten in het noorden zich uitspreken tegen opslag van CO2. De provincie Friesland is ook mordicus tegen. Drenthe twijfelt nog, terwijl de provincie Groningen voorstander is.

Het vorige kabinet had drie plaatsen in het noorden aangewezen voor ondergrondse CO2-opslag in lege aardgasvelden: Boerakker en Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe. De toenmalige ministers Maria van der Hoeven en Tineke Huizinga hadden gezegd dat er geen opslag in het noorden zou komen als Barendrecht niet zou doorgaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.