Home

Achtergrond 176 x bekeken

Rekenkamer keurt EU-jaarrekening 2009 goed

De Europese Rekenkamer heeft de EU-jaarrekening over 2009 goedgekeurd.

Voor het eerst ligt het foutenpercentage over de Europese bestedingen onder de 5 procent.

De Rekenkamer controleert of de bestedingen rechtmatig zijn gedaan, niet of ze ook effectief zijn, dat wil zeggen: of de gestelde doelen ermee worden gehaald. Ruim 95 procent van de uitgaven is derhalve volgens de regels gedaan.

Bij de uitgaven ter versterking van regionale economieën (de zogenoemde structuur- en cohesiegelden) is grote vooruitgang geboekt, noteert de Rekenkamer; bij de cohesie-uitgaven ging voorheen veel mis. Bij de landbouwuitgaven schommelt het foutenpercentage al enkele jaren rond de 2 procent, "een zeer goed resultaat, gelet op de complexiteit en reikwijdte van de landbouwsubsidies", stelt de Commissie.

De Commissie vorderde vorig jaar tegelijk meer onrechtmatig gedane uitgaven terug van de lidstaten: 3,3 miljard euro, tegen 2,9 miljard euro in 2008.

Commissaris Algirdas Semeta (belastingen en fraudebestrijding) is blij met het positieve oordeel van de Rekenkamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.