Home

Achtergrond 251 x bekeken

'Regering moet duidelijkheid geven over transgene teelt'

Het voorstel van de Europese Commissie om lidstaten zelf te laten beslissen over de toelating van transgene teelten krijgt steeds meer kritiek van juristen.

Enkele weken geleden kritiseerden juristen van de Europese raad van ministers het voorstel, nu zeggen juristen van het Europees parlement dat het commissievoorstel de lidstaten nauwelijks vrijheden biedt.

De Amsterdamse jurist Thijs Etty van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Universiteit van Amsterdam heeft het uitgelekte advies van de parlementsjuristen op verzoek van het Agrarisch Dagblad ingezien. Wat hem frappeert is dat de Europese juristen zo weinig aandacht besteden aan de sociaal-economische consequenties van de toelating van de teelt van transgene gewassen. Die zijn volgens Etty niet af te dekken met regels voor co-existentie, met maatregelen die moeten voorkomen dat biologische of gangbare teelten ongewild worden vermengd met transgene teelten.

Volgens Etty slaan de juristen de plank mis als ze zeggen dat de eigen bevoegdheid van lidstaten om teelten te verbieden, gebaseerd kan worden op de regels voor de vrijheid van verkeer van goederen. "Het doel van zo’n verbod is immers juist het vrije verkeer te beperken."

De Nederlandse overheid steunt het EU voorstel, maar houdt zich vooralsnog afzijdig in het publieke debat. "Staatssecretarissen Joop Atsma van milieu en Henk Bleker van landbouw staan op het standpunt dat wat de Europese Commissie zegt, ook goed is. Maar zij weigeren te reageren op kritische vragen uit Eerste en Tweede Kamer, onder het mom van de vertrouwelijkheid van rapporten van de EU juristen. Maar de juridische conclusies staan in de krant, het nieuws ligt op straat, en bovendien kan iedereen met boerenverstand bedenken dat een voorstel voor nationale verboden niet de EU interne markt bevordert, en dat ethische en morele bezwaren lastig hard te maken zijn", aldus Etty.

Zie ook: 'Nauwelijks ruimte voor verbod op transgene teelt'

Of registreer je om te kunnen reageren.