Home

Achtergrond 498 x bekeken 29 reacties

Polen erbarmelijk gehuisvest in containers

Tijdens een controle op een agrarisch bedrijf in Hillegom heeft een interventieteam van de gemeente twintig Poolse werknemers aangetroffen die waren gehuisvest in containers.

Volgens de gemeente waren de leefomstandigheden van de Polen erbarmelijk, liet Hillegom donderdag weten.

Volgens wethouder Jan van Griensven (ruimtelijke ordening) hadden de Poolse werknemers wel sanitaire voorzieningen, maar moesten ze enige tientallen meters lopen om bij een toilet te komen. "Er was veel mis. De containers stonden in een hal waar ook gevaarlijke stoffen waren opgeslagen'', aldus Van Griensven.

Volgens de wethouder is de situatie bij dit bedrijf niet maatgevend voor andere agrarische bedrijven in Hillegom. "Het gaat in de sector over het algemeen goed; deze controle was gericht op dit specifieke bedrijf.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Onlangs zag ik een uitzending van “Ik vertrek”. Een wethouder uit Zwolle gaf zijn baan op om een camping te gaan exploiteren in Duitsland. Nadat ik de uitzending had gezien dacht ik, wat een geweldige ervaring voor die man. Als wethouder weet je precies hoe het moet, maar het in praktijk brengen is nog lang niet zo eenvoudig als dat het wel lijkt van achter het bureau of aan de zijlijn!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Piet, voor dergelijke behuizingen worden nogal eens woekerhuren op het toch al lage uurloon ingehouden. Bovendien stonden deze containers in een ruimte waar ook gevaarlijke stoffen lagen opgeslagen. Er is op zich niks mis mee als er 'enige tientallen meters' gelopen moet worden om naar toilet of douche te gaan. Dat is ook zo als ze gewoon op een caming zouden zijn ondergebracht. En wooncontainers zijn op zichzelf ook niet verkeerd. Hele asielzoekerscentra zijn daaruit opgebouwd. Jans, wat weet jij helemaal van de inrichting van Poolse woningen op het platteland? Ik ben er in tientallen geweest. Sober, keurig en netjes. En altijd een gastvrij en hartelijk welkom. Houd jouw neerbuigende onzinpraat dus voortaan bij je!

 • no-profile-image

  Groene Huisjesmelker

  Huisvesting voor bijvoorbeeld Polen is een goudmijn. Zet daar in 9 Polen voor 400 euro en KASsa ! Geen onzin, heb dit van een Poolse die hier in de glastuinbouw werkt.....

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, er zit een vuiltje in je ogen. Zeer lage lonen en zeer hoge woonlasten? Wat je niet wilt lezen, dat zul je niet lezen ook he? In ieder geval lijk je het niet te willen begrijpen (nog eens heel kort: voor ongeschoolde arbeid ontvangen Polen een loon dat 3 a 4 keer meer is dan voor vergelijkbaar werk in Polen, na 6 maanden hier werken gaan ze met hun zakken vol terug naar Polen, alwaar ze heel vaak verder werken aan hun drankprobleem, de KEIHARDE realiteit voor buitenproportioneel veel Polen). Begrijp me goed, die Poolse mensen moeten op een fatsoenlijke menswaardige manier gehuisvest worden, maar in mijn waarneming worden daar steeds meer eisen aan gesteld, op het belachelijke af zelfs. We zouden dan beter naar een goedkoop hoteltarief moeten van € 25,- per nacht als alle nieuwe en komende regelgeving ten uitvoer wordt gebracht. Je weet hier inderdaad van toeten noch blazen van. Ben trouwens wel eens benieuwd hoe jij je 'waarnemingen' opdoet. Ik kom zelf nauwelijks binnen als de Poolse mensen bij mij intrekken en zorg voor en na het seizoen dat alles weer in orde is (ze gedragen zich soms waarlijk als termieten, ondanks dat het best aardige mensen zijn); zodoende zou ik niet weten hoe jij als buitenstaander je 'feiten' verzameld. Je oordeelt over iets waar je niet in betrokken bent, waar je al vooringenomen over bent en waar je je mening nooit in zal bijstellen. Dat vind ik soms zo jammer aan je: je schat aan kennis is groot, maar het maakt niet dat je overal over kunt oordelen. Dat laatste maakt veel mensen juist een beetje dom...

 • no-profile-image

  spotvogel

  Exact, de actuele nieuwswaarde was natuurlijk dat er in die loods ook gevaarlijke stoffen waren opgeslagen! Je hebt groot gelijk dat er bij jou geen druppel alcohol tijdens het werk of op het erf mag worden gebruikt. Het alcoholprobleem dateert uit de Oostbloktijd en lijkt sindsdien niet verbeterd te zijn. Han, het verschil met expats is dat die vooral de betere single malt of grand cru drinken. Poolse arbeiders doen het doorgaans met de goedkoopste alcoholica. Of zij stoken het zelf!

 • no-profile-image

  Boer

  Er zijn mensen (Polen en Nederlanders) die weten in korte tijd een nieuwe woning nog om te toveren tot een zwijnestal en dit heeft dan niets met slechte huisvesting te doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er is in bijna 40 jaar weinig veranderd. In 1972 trof ik bij een steenfabriek langs de Waal een verrotte keet met kapotte ruiten en zonder sanitair, maar wél boordevol gastarbeiders aan. Toen waren het Turken. Nu dus Polen. Tegen zulke mensonterende misstanden moet keihard worden opgetreden!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Enige nuance zou gerechtvaardigd zijn'', schrijft @Leen uit Emmeloord, dat vind ik ook. Als ge een stok zoekt om een Hond te slaan vind je er altijd één!!!... Misschien willen de Poolse arbeiders netto zo veel mogelijk overhouden???... Of ? , wie het precies weet, mag het zeggen.

 • no-profile-image

  Groene Huisjesmelker

  Nee dus.De gemeentes draaien hun hoofd de andere kant op. Deze hebben hier zelf baat bij.....

 • no-profile-image

  jos

  Als de eigenaar van dit bedrijf normaal vind dan sluiten die handel

 • no-profile-image

  merijntje

 • no-profile-image

  boerin

  Wordt deze huisvesting niet geinspecteerd door de overheid? Wij zijn verplicht onze buitenlandse werknemers gratis huisvesting (geinspecteerd door overheid) te bieden, met gratis NUTS voorzieningen.

 • no-profile-image

  Han

  We hebben weer eens een sociale misstand ontdekt. Gaan hiermee als ambtenaar de pers in geeft een goed gevoel. Maar niemand vraagt zich af waarom deze misstanden er zijn en waardoor ze ontstaan zijn. Als wij met elkaar niet van plan zijn de kostprijs voor de voedsel productie te betalen zullen deze misstanden blijven bestaan en kun je de boer alleen maar verwijten dat hij nog >eten< maakt op een asociale wijze voor de (zich erg sociaal voelende) burgers van dit land. Laten we als Nederlanders eens in de spiegel kijken en ons afvragen >kan ik dit nog langer op mijn geweten hebben<. Maar geef niet steeds die hardwerkende boer of tuinder (democratisch zwakste groep) de schuld. Er zijn zeer veel Nederlanders die dit werk ook zouden kunnen doen, maar helaas vinden dat ze of te veel hebben gestudeerd of te zwak van lijf en leden zijn en dus met goedwinden van de sociale grachtengordel thuis zitten of naar een opvang gaan voor bezigheids therapie.
  Deze misstanden worden door de politiek omarmt, geven hen een gevoel van >goed bezig< te zijn.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jans, ik zou niet weten waarom ik mijn mening zou moeten bijstellen. Poolse (en andere Oost-Europese) arbeiders worden zowel door particuliere werkgevers als door uitzendbureaus maar al te vaak zwaar onderbetaald. Beste Exact, het doet er niet toe of die hardwerkende sloebers blij zijn met de karige fooi die zij veelal uitbetaald krijgen. Iets is altijd beter dan niks! Het gaat er hier om dat die mensen werden ondergebracht in containers die in een hal staan waar ook gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen. Al zou hun behuizing gratis zijn, dan gaat het nog niet aan om zo met mensenlevens om te springen. Groene Huisjesmelker, jij weet duidelijk van de hoed en de rand. Volkomen uitgeleefde caravans die voor een paar tientjes (of gratis) gekocht zijn, worden niet zelden voor een paar honderd euro per week aan zulke werknemers verhuurd. Dan wonen daar vanwege kostendeling vaak vier of meer mensen in die allemaal 50 euro per week betalen. 'Te gééf', durven gierige kaaskoppen dan te zeggen. Maar voor 50 euro kan in Polen een modaal gezin een week leven! Er wordt hier dan gezegd, dat die mensen het goed hebben, omdat ze allemaal een goeie auto kunnen rijden. Maar daarvan zijn zij afhankelijk om ook nog met enige regelmaat naar huis te kunnen. En om zich hier te kunnen verplaatsen. Bovendien zijn nagenoeg al die auto's tot de laatste euro gefinancierd! Beste Boerin USA, officieel moet de overheid toezicht houden op huisvesting van buitenlands personeel. Maar in de praktijk komt daar doorgaans niks van terecht en komen zulke misstanden pas bij toeval aan het licht bij zoekacties naar illegaal personeel. Maar dat gebeurd dermate zelden, dat iedereen nu meteen denkt aan die boerin in Someren. Maar zo zijn er nog tientallen of wellicht honderden anderen. Of misschien zelfs nog veel méér!

 • no-profile-image

  Han

  Exact. Het woord asociaal wilde ik niet gebruiken, omdat zij zichzelf erg sociaal vinden. Ik weet wel dat ze socialistisch zijn en dat geeft geen sociale garantie mijns inziens. Ik ben net als jij van mening, dat de meeste werkgevers erg goed met de Polen omgaan, anders waren niet dezelfde Polen bij de zelfde tuinders werkzaam. Het alcohol probleem is in Oost Europa groot dat weet iedereen, maar iedereen die het zien wil weet, dat veel expats lijden aan dezelfde kwaal die langere tijd vertoeven in het buitenland zonder je normale sociale contacten.

 • no-profile-image

  de groot

  Gaan ze toch lekker terug naar polen als ze het niet bevalt

 • no-profile-image

  exact

  Juist omdat ze met 50 euro een week kunnen leven in Polen kun je met Nederlandse lonen die ze krijgen niet spreken van een zwaar onderbetaalde karige fooi voor hardwerkende sloebers uit Polen. De hardwerkende sloebers die zwaar onderbetaald worden zijn meestal de boeren die deze Polen te werk stellen. Het werk moet gebeuren, met Nederlanders schiet het niet echt op, vandaar die Polen. Nu komt er zo'n vervelend artikeltje dat de focus op het probleem verkeerd legt. Het vaak schrijnend gebrek aan een fatsoenlijk inkomen bij agrarische ondernemers is vaak de reden van beschreven ellende. Natuurlijk verdient het beschrevene uit het artikel de schoonheidsprijs niet en natuurlijk zijn nog meer voorbeelden te vinden, maar in mijn waarneming hebben de meeste ondernemers hun onderkomen voor seizoensarbeiders behoorlijk op orde. Geen Hilton, meestal eenvoudig, maar wel voorzien van basisvoorzieningen. Voor € 50,- per week mag je nog niet in een burger zijn fietsenhok slapen. Noem dit dan maar uitknijpen. Maar ach, dat is natuurlijk weer typisch boerengezeur...

 • no-profile-image

  marco

  Landelijk zijn hier regels voor alleen per gemeente wordt hier anders mee omgesprongen hier in Weert zijn de regels streng en wordt er ieder half jaar op gecontroleerd

 • no-profile-image

  Leen

  Dit soort berichtgeving is op z'n zachtst gezegd vaak behoorlijk "gekleurd". Vanuit een wethoudersresidentie is het contrast vanzelfsprekend erg groot. Enige nuance zou gerechtvaardigd zijn, alleen verkoopt het persbericht dan niet zo goed.

 • no-profile-image

  ??

  @Spotvogel, enige nuance in jou bericht, zoals vermeld staat er,dat het een specifiek geval is. Volkert is toch ook niet het "voorbeeld" van alle dierenvrienden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tjonge zeg, ze moesten enkele tientallen meters lopen om bij het toilet te komen. Dan krijg je toch echt het idee dat ze op een vakantiepark liggen, want alleen daar moet je zo ver ( nee, nog verder) lopen. Alle campings die geen chemisch toilet naast de tent hebben staan morgen subiet sluiten. Sorry hoor, maar enig cynisme kon ik niet onderdrukken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Exact, ik heb het niet over fietsenhokken maar over tot op de draad versleten en afgeschreven sloopcaravans die voor 200 euro per week aan 4 personen worden verhuurd. Dat verzin ik niet, maar heb ikzelf vastgesteld. Bij aspergetelers in de Peel, fruitkwekers in de Betuwe en bij bollenboeren in Noord-Holland. Je hebt mij nooit horen zeggen dat de meeste boeren en tuinders in welstand leven, want dat is beslist niet zo. Maar een lage levensstandaard in een land van herkomst van tijdeliojk personeel mag en kan geen maat vormen voor zeer lage lonen en zeer hoge woonlasten!

 • no-profile-image

  Han

  Nog even het volgende. Uit alle artikelen die over de misstappen in de landbouw gaan, zijn de betrokken instanties altijd doende om de >gevolgen< van het misbeleid te bestrijden met boetes, nieuwe regels etc. Nooit komt er iemand op het idee om de kwaal aan te pakken en te genezen. Zo ik eerder schreef betaal je voedsel niet onder de productie waarde maar betaal een normale kosten dekkende prijs. Zul je zien dat 99 % van de uitwassen, evenals de te risikante activiteiten verdwijnen. Dan is er weer tijd voor diervriendelijk handelen of de straat klei vrij te houden en geen kinderen op te grote trekkers op straat.

 • no-profile-image

  exact

  Han, van hetgeen je schrijft is elk woord raak, proficiat. Eén woord zou ik anders formuleren: sociale grachtengordel moet zijn asociale grachtengordel.

  En spotvogel: het gaat er maar niet in he? Ons wettelijk minimumloon wordt door Polen hier verdiend om ervan te leven in het naar onze maatstaven zeer goedkope Polen; onze minimumlonen zijn gebaseerd op maatstaven uit onze samenleving. Ik zie het verschil in lonen voor de arbeidsintensieve landbouw trouwens als een van de grootste problemen bij het produceren voor dezelfde markt (naast de idiote gmo aanwending, maar dat is een andere discussie). Wij moeten dezelfde Tour de France rijden met een rugzak met 5 kg extra t.o.v. concurrenten en er wordt vervolgens van ons verwacht dat we het tempo wel bijhouden. Ik ken de gemiddelde alcoholconsumptie van de Nederlanders niet t.o.v. de Polen, maar ik weet wel dat het bij Poolse arbeiders hier een groot probleem is; zelf hanteer ik sinds enkele jaren een zero-tolerance beleid: Geen alcohol op het erf, geen dronkenschap of alcoholdamp tijdens het werk. Dit kan ik ze vrij goed duidelijk maken en het wordt geaccepteerd na verschillende problemen die we ermee hebben meegemaakt. Iedereen weet nu dat het dan per direct einde dienstverband is. Zulke maatregelen heb ik in de 30 jaar voordat ik met Polen werkte nooit hoeven instellen. Het zegt niet alles, maar wel veel. Verder ga ik ervan uit dat het gros van de werkgevers fatsoenlijk met personeel om gaat en conform de regels uitbetaalt. Ik vind dat de sector te vaak zeer onterecht in een kwaad daglicht wordt gesteld. Wat was nu eigenlijk de algemene nieuwswaarde van het artikel? Nul. Het zou beter zijn om betrokken teler te sanctioneren en daarmee moet de kous af zijn.

 • no-profile-image

  jans

  Weleens woningen op het platteland in Polen bekeken? Misschien zijn deze containers wel lux in vergelijking met hun eigen woningen.

 • no-profile-image

  jans

  Spotvogel, in de buurt van Swiebodzin,voorjaar 2010: hartelijk ontvangst en genoeg te eten en drinken, halve woning met 4 kamertjes van 2 bij 2 meter met gezamenlijk gebruik van douche en toilet met de inwonende buren. Gezin bestaat uit vader, moeder, dochter van 20 met baby en 1 weekend in de maand haar man Wieslaw en een niet werkende zoon van 23. Wieslaw werkt elk half jaar ergens in Oost Nederland. Ik denk dat voor Wieslaw een container lux is. Hij spaart voor een eigen woning.
  Ander voorbeeld tijdens hetzelfde bezoek: Echtpaar met 3 volwassen kinderen in een 4 kamerflat in Trzebiechow. Na een avondje eten, drinken en roken wordt de woonkamer omgebouwd tot slaapkamer voor man en vrouw. De drie volwassen jongens van 18, 20 en 23 hebben geen werk evenmin als de vader van 54. Ze proberen de kost te verdienen met bramen plukken en paddestoelen zoeken in het bos, omdat in de omgeving het werk gegund wordt aan laagbetaalde Ukrainers en voor uitvoeringswerkzaamheden aan de nieuwe snelweg aan Duitsers. Deze 4 mannen zouden de koning te rijk zijn met een (woon)container en een beetje betaald werk.
  Dus Spotvogel, stel je mening bij!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Exact, ik zeg niet dat Alle boeren en tuinders zich bezondigen aan de genoemde feiten en ik heb evenmin beweerd dat er geen positieve uitzonderingen zijn. Dat veel Poolse arbeiders drankproblemen hebben is algemeen bekend, maar heb jij de cijfers over Nederlanders versus drank weleens gezien? Ik ga je natuurlijk niet haarfijn openbaren hoe ik aan mijn informatie kom, maar heel vaak vertellen de boeren of tuinders mij zélf zovéél dat het wel duidelijk is hoe de hazen lopen. En bovendien kom ik nogal eens in Polen en ken daar ervaringsdeskundigen die mij uit de eerste hand hun wedervaren in West-Europa vertellen. Het gaat mij er niet om hoeveel ongeschoold personeel in Polen per uur verdient. Ik toets dat liever aan het wettelijk vastgesteld minimumloon in ons land!

 • no-profile-image

  mark heemskerk

  Spotvogel, je weet niet waar je over praat man. Je gedraagt je hier iedere keer weer als een God die denkt overal vanaf te weten. Gatver wat ben jij een irritant mannetje. Weet jij hoe de situatie echt was in dit geval? Nee he. Nou, toevaliig ik wel en feit is geowwn dat die wethouder heerlijk even landelijk in het nieuws wil scoren, want de situatie was gewoon niet zo zoals ind it persbericht verscheen. Rare nagemaakte

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, je rept over toch al lage uurlonen die Polen hier ontvangen. Voor Nederlandse begrippen zijn die laag, maar middels CAO vastgelegd, dus gangbaar (en hogere lonen verstrekken kan simpelweg niet uit bij de huidige agrarische productprijzen). Is het Pools minimumloon 1/4 of 1/3 van het Nederlandse? Zie daar de reden waarom werken in Nederland voor Polen zo aantrekkelijk is; het deeltje van het loon dat ze hier afdragen voor huisvesting ligt meestal rond de € 50 per week, dus waar praten we over? Zou het dan helemaal voor niks moeten? Sla deze verhoudingen eens om voor Nederlandse mensen: je zou dan werken voor ongeveer € 30 per uur in Polen en € 200 per week betalen voor huisvesting aldaar. Netto € 1.000,- per week dus. Ik denk dat veel Nederlandse mensen naar Polen zouden trekken als ze voor dit geld daar zouden kunnen werken. En terecht, vandaar dat Polen zo graag naar NL komen. In principe kunnen ze ervoor kiezen om hier een half jaar te werken, relatief veel te verdienen en weinig voor wonen te betalen en vervolgens zich een half jaar in Polen kapot lachen en niks doen, omdat ze het gewoon heel goed hebben.

  Verzoek: Doe mij eens uit de doeken wat hier niet klopt en wie het nou eigenlijk slecht heeft.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.