Home

Achtergrond 241 x bekeken 17 reacties

Plannen voor Britse 'mega-farm' gehalveerd

De plannen voor een super-melkbedrijf dat moet verrijzen bij het Oost-Engelse dorp Nocton zijn gehalveerd.

Nocton Dairies dacht oorspronkelijk aan een bedrijf met 8.100 koeien maar heeft dat onder druk van de vele bezwaren teruggedraaid naar 4.000 koeien. Nocton Dairies hoopt de nieuwe vergunningsaanvraag binnenkort in te dienen bij de plaatselijke autoriteiten.

De plannen voor wat plaatselijk bekend staat als de ‘mega-dairy’ riepen al direct bij de eerste berichten een grote stroom protesten op, zowel van omwonenden die vreesden voor meer overlast als van organisaties op het gebied van dierenwelzijn. Een handtekeningenactie via een speciale website werd ook door duizenden mensen ondersteund.

De initiatiefnemers, drie Engelse boeren, hebben de plannen daarom nu drastisch teruggedraaid. Dat betekent onder meer dat de dieren meer ruimte krijgen en bovendien toegang zullen hebben tot de buitenwereld, meldt het Britse zusterblad van AGD, Farmers Weekly.

De dierenrechtenorganisaties wachten met hun reactie op de uiteindelijke plannen. ‘’Alleen maar het aantal dieren verminderen, betekent niet dat ook het welzijn verbetert,’’ aldus een woordvoerder van World Society for the Protection of Animals.

Nocton Dairies moet bovendien nog een conflict met de districtsraad uitvechten. Het bedrijf heeft tot nu toe al bijna 200.000 euro aan rechten betaalt en hoopt dat de nieuwe vergunningaanvraag zonder verdere kosten kan verlopen. De districtsraad stelt echter dat er met zo veel wijzigingen sprake is van een heel nieuwe vergunning waarvoor opnieuw rechten betaald moeten worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @ ??,??. vermoedelijk bent u door een besmetelijke vlieg gestoken!!!... Ga maar naar de Apotheek, misschien hebben zij nog medicijntje's voor u!!!... Van harte beterschap toegewenst!!!...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zes en dertig duizend koeien op één bedrijf? En 'genoeg vergelijkbare bedrijven'? Ik sluit me aan bij Piet Slingeland en raad je niet alleen medicatie, maar ook spoedige opname aan. In een hermetisch gesloten afvalkliniek!

 • no-profile-image

  ??

  @GLI,

  Ik zeg helemaal niet dat dit moet, maar als ondernemer dit wil, moet je het dan tegenhouden? Moet de boer, de sociale werkplek zijn? Ik zeg helemaal niet, dat je meer ondernemer bent met zoveel koeien, maar als iemand dat kan en wil, moet je dat verbieden? Dan verbied je het vrije ondernemerschap! Zo leg, me geen woorden in de mond, die ik niet zei.
  Ik reageerde domweg, op de "domme" reactie van Herkauwer, die spoken ziet!

 • no-profile-image

  gli

  Wat zullen die mensen gelukkig zijn met hun 36.000 koeien! Als ze nu eens met z'n tweeën een maatschap aan gingen met elk 100 koeien wat zouden ze dan? Ongelukkig zijn soms? En dat zou dan, als ik goed reken, 180 maal kunnen. Dus 180 maatschappen met 200 koeien zouden wellicht een redelijke boterham kunnen verdienen. Wat mij betreft melken ze er 50 meer. Dan kunnen er nog 144 van profiteren. Maar met 36.000 voel je je blijkbaar pas ondernemer. En je hebt een heleboel medewerkers. Die je natuurlijk behoorlijk op de huid moet zitten want er moet wel geproduceerd worden!
  Met 250 koeien en met 2 maten lijkt het mij dat je tegenwoordig een redelijk sociaal leven kunt hebben. Moet je dan vooruit grijpen in deze kapitalistische maatschappij naar 36.000?
  En heb dan vooral geen enkel gevoel bij al diegenen die je daar mij uitschakelt.
  Zo hoort het in de tegenwoordige maatschappij. Ik, als individu kom voor mij zelf op in de globalisering van de totale maatschappij. En mocht ik heel erg veel verdienen? Dan demp ik mijn geweten met een royale gift voor een goed doel en iedereen is tevreden!!!
  Let wel: ik stem niet op een populistische en ook niet op een linkse partij. Never en nooit!

 • no-profile-image

  gli

  Ja ????? en J. Nijmegen:
  Jullie hebben groot gelijk dat die megaondernemingen geleid zullen worden door echte ondernemers. Vervolgens scheiden onze wegen.
  Je zou het inderdaad van mij mogen verbieden, die grote ondernemingen.
  Denken jullie soms dat je ooit zo ver komt dat je directeur bent van een holding die 20.000 melkkoeien onder beheer heeft? Heb je al eens uitgerekend hoeveel mensen er wereldwijd nodig zijn voor dergelijke managementfuncties?
  Hebben jullie die capaciteiten?
  Prachtig!! Ik neem mijn petje voor je af! Vervolgens zou ik je zo lang mogelijk tegenwerken als ik de kans kreeg.
  Ik zou dat willen doen voor die 200 boeren met elk 100 koeien die jullie aan de kant zetten.
  Schandelijk dat de maatschappij zover is dat alleen de megagroeiers in beeld zijn. Mijn liberale/socialistische/christelijke/populistische gedachtengang is heel anders. Ik erger mij aan mensen die menen dat zij degenen zijn die die ondernemingen straks gaan leiden, hetzij als hoofddirecteur, hetzij als topmanager.
  En die zich niets, ja helemaal niets aantrekken van al degenen die op die manier automatisch worden uitgeschakeld.
  Ik wens je alle goeds toe, maar niet als megaondernemer!!!

 • no-profile-image

  ??

  @Piet,

  Ben geen sociale instelling, moet ik de kosten dragen om het platteland leefbaar te houden,waar de consument mij een dolk in rug slaat, als ze goedkoper ergens anders wat kunnen kopen of waar zogenaamde dierenvrienden, mij gaan beschuldigen van onjuistheden. Nee, spijt me, ik ben ondernemer.

 • no-profile-image

  ??

  @Piet, ben niet ziek.
  Herkauwer, als je daar nog nooit van hebt gehoord, laat zien dat jou kennis tot een zeer kleine hoek is, er is meer dan jou dorpje!http://www.greenmeadowfarms.com/
  Zelfs in Oost Duitsland bedrijven met 5.000 koeien en meer.

 • no-profile-image

  Ronny

  Hoe ga je 4000 melkkoeien beweiden dan? en dan komt het jongvee er nog overheen....... succes. Dat wordt een mooie sliert.

 • no-profile-image

  gli

  ??.??
  We zijn het meer eens dan we misschien eerst dachten.
  Ik wil ook beslist niet het ondernemersschap uitsluiten en iedereen hoeft van mij niet gelijk te zijn. Ik houd ook van eerlijk spel en verantwoord dierenwelzijn. Alleen zie jiij die noodzaak om te groeien blijkbaar zonder rem. Ik vind dat het verstandig kan zijn (eerder) af te remmen. Waarom? Vooral om twee zaken. De eerste is dat ik vind dat je een ander ook wat moet gunnen. Als je gaat in de richting van een soort agrarische multinationalls kan het niet anders zijn dan dat velen zijdelings wegvallen. De tweede is dat ik het zinvol vind om er eens over na te denken wat je na wilt jagen als je het al goed hebt. Wat schiet je er mee op als je met 100 koeien een dik belegde boterham hebt en je streeft er naar dat het er 1000 moeten worden?
  Echt over 100 jaar denk ik niet dat ??.?? of gli nog heel bekend zijn. Tenzij je iets nastreeft als Philips of Jurgens. Trouwens zijn er nog veel mensen die weten wat Van den Berg en Jurgens van onderneming was?
  Maar als je ondernemer bent moet je binnen grenzen zeker streven naar omzetgroei en voldoende winstgevendheid.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Oké ??,?? u schrijft over 36.000. melkkoeien onder één noemer. Als het management het aan kan, behoort dat tot de mogelijkheden, dat is waar. Maar dienen wij het sociale leven op het platteland daarmee ???... Dat betwijfel ik zeer!!!...

 • no-profile-image

  ??

  Noord Korea,Cuba, Venuzuela, Chine(iedereen bijna gelijk), zou dus het best bij jou passen, want zover ik weet, is er in grote delen van de wereld, democratie en vrij ondernemerschap. Zeg niet dat dit perfect is, maar verbieden kan je het ook niet. Socialistiche mens, hmm lees artikel van gisteravond eens over re-intregratie van werklozen en asielzoekers, is 1 grote commerciele bende die word geleid door de PVDA. Dus socialistische vreugde, joepie :)

 • no-profile-image

  ??

  @herkauwer,

  Dat jij weinig tot geen kaas van enig agrarische bedrijf hebt begrepen, snappen we wel, maar kraam dan geen onzin hier uit.

  Neem Grean Meadow farm, 36.000 koeien.
  En genoeg vergelijkbare bedrijven.
  Melken probleem? Delaval komt met de robot-carousel, net als dairy master.
  En anders er zijn nog genoeg werklozen,dus zie het probleem nogmaal niet.
  Welzijn heeft niks met grote te maken.
  Koeien zullen echt niet gaan grazen.

 • no-profile-image

  ??

  Of ik de intentie heb, ik loop er niet voor weg. Mijn streven is niet de 20.000 koeien, maar een gezonde veestapel, die tevreden zijn. 19.850 blijven er niet over met wat ik nu heb lopen. Ik gun iedereen zijn mogelijkheden en ik houd van het eerlijke spel, wat niet ten kostte mag gaan van mijn dieren of gemene trucs.
  Ik bedoel niet dat je links bent, maar in die landen is iedereen gelijk, dus geen noodzaak om te groeien,verbreden, dat punt probeerde ik te maken.

 • no-profile-image

  j

  waarom zou een boer niet mogen ondernemen???? alle grote bedrijven doen het ook phillips enzo... en de bevolking groeit toch?? en op een of andere manier moeten deze eten krijgen , dan krijg je zulke bedrijven het word de toekomst. of er moeten miljoenen mensen worden geruimd...... het lukt nu al niet laat staan over 50 jaar

 • no-profile-image

  gli

  ??.??
  Viermaal een vraagteken??.??
  Gelijk heb je dat jij je niet helemaal bloot geeft. Heb jij soms die intentie om door te groeien tot die 20.000 melkkoeien? Is dat je streven? Je moet een giganisch goede ondernemer zijn!!
  Ik bewonder je wat dat betreft. Maar ik wens je toe dat je niet verder komt dan 150 koeien. Laten die andere 19.850 maar gemolken worden door je concurrrentjes.
  Die misschien wat simpeler van geest zijn dan jij. Het zij zo!
  Je vergist je gigantisch als je meent dat ik op een linkse tot heel linkse, misschien wel aan het communisme verwante partij stem.
  En denk er aan: over 100 jaar weet niemand meer wie gli was en ook niet wie ??.?? was. Laten we toch tevreden zijn met een klein beetje minder.
  Met vriendelijke groet,
  gli

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoe denk men 4000 melkbeesten te gaan mélken, Ronny? Zeker met een hele batterij melkrobots. En in volcontinubedrijf! Zulke waanzinnige plannen geven het absolute failliet van de veehouderij aan!

 • no-profile-image

  ??

  Ik zei ook niet dat we het niet eens zijn, maar ik ben wel van mening, dat men de agrarier niet mag verbieden groter worden en dat doet men wel, als burger, die weer lid is van een club alla WD, maar als consument dan niet meer wil neer tellen, als ze doen wat ze willen. Voor mij is er geen rem zolang de me dieren het goed hebben.
  Even algemeen gezegd, op een bedrijf als bijv: Grean Meadowfarms, zijn er altijd mensen 24/7 aanwezig(waaronder altijd meerdere vee-artsen),de voeding kan per koe, precies zo worden, als de koe nodig heeft, waardoor je voedingsziektes kan verkomen en ga maar zo door. Daar kan een veehouder met 50 koeien bijv: niet aan meekomen, dit niet als commentaar, want je kan toch de veearts kopen, je kan toch via brokjes aansturen, ja, ja , maar dat alles heeft wel een prijskaartje, die je niet terug ziet in je melkprijs en dat is zo jammer!.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.