Home

Achtergrond 205 x bekeken

'Pestvogel vroeg dit jaar'

De pestvogel is er vroeg bij dit jaar. Afgelopen weekend werden de gekuifde vogels met zwart masker van het formaat lijster al in groten getale gespot door vogelliefhebbers. Uitzonderlijk vroeg, aldus SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Voornamelijk langs de kust worden overal kleinere maar ook grotere groepen waargenomen. Dit zijn er zo vroeg in het jaar al wel heel veel, meent SOVON. Het zijn er inmiddels een paar duizend met groepen van meer dan honderd exemplaren. Zo werd op Terschelling een groep van ruim tweehonderd pestvogels gespot, ,,een ongekend hoog aantal'', volgens SOVON. De organisatie schat het aantal pestvogels dat nu in Nederland is, op ongeveer tweeduizend.

De pestvogel zakt normaal gesproken tegen de winter af vanwege voedselgebrek en doet dan onder meer Nederland aan. Het hoge aantal nu is te danken aan een goed broedseizoen doordat er veel voedsel, zoals rupsen en noten, beschikbaar was, aldus een woordvoerder van de organisatie. ,,Voor veel vogelsoorten geldt dat er veel jongen zijn geboren. Het voedsel in de gebruikelijke gebieden raakt daardoor sneller op, waardoor onder meer pestvogels massaal op trektocht gaan voor nieuw voedsel, waaronder naar Nederland.'' Vorige week meldde SOVON al een gaaieninvasie in Nederland.

Het is niet de eerste keer dat de pestkop in zulke grote aantallen Nederland aandoet. Ook eind 2005 kwamen er veel pestvogels naar ons land ,,maar dat was niet zo vroeg als dit jaar'', meent de zegsman. In januari en februari 2006 werden toen meer dan achtduizend pestvogels waargenomen ,,maar dat was dan ook wel een invasiejaar'', aldus de organisatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.