Home

Achtergrond 183 x bekeken

Opruimen waterschade België begonnen

Met man en macht is gisteren in België begonnen met het opruimen van de schade die de wateroverlast van afgelopen weekeinde heeft veroorzaakt.

In de meeste getroffen gebieden is het waterpeil weer gezakt. Op enkele plaatsen was de ellende echter nog niet voorbij. Een deel van de honderden mensen die afgelopen weekeinde werden geëvacueerd kon daarom nog niet terugkeren naar hun ondergelopen huizen.

Defensie was maandag actief in de getroffen regio's. In Tubeke in Waals-Brabant pompten soldaten water weg. In Oost-Vlaanderen waren manschappen aanwezig om inwoners te evacueren in de regio rond Oudenaarde. In Vlaams-Brabant hielpen soldaten met het wegpompen van water en het vullen van zandzakken.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters nam poolshoogte in Vlaams-Brabant. Hij bezocht meerdere gebieden die te lijden hebben gehad onder de overstromingen langs het kanaal Brussel-Charleroi. De Belgische Prins Filip ging langs in getroffen plaatsen in Vlaams-Brabant en het aangrenzende Waals-Brabant.

Minister Annemie Turtelboom van Binnenlandse Zaken pleit naar aanleiding van de overstromingen voor een betere coördinatie van de hulpverlening. Volgens haar is de versnippering van bevoegdheden enorm. Daardoor worden aannemers bijvoorbeeld vaak pas op het laatste moment ingeschakeld om zwaar materieel te leveren en water weg te pompen.

Turtelboom vindt een goede analyse nodig "om te kijken hoe we dit nog beter kunnen aanpakken.'' Ze benadrukte de noodzaak van een onafhankelijke veiligheidsraad zoals die in Nederland bestaat om het proces van preventie tot crisisbeheer door te lichten.

De Belgische minister van Werkgelegenheid, Joëlle Milquet, maakte bekend dat werklozen ingezet kunnen worden bij het herstellen van de waterschade. Ze mogen in november en december maximaal 180 uur per maand werken met behoud van hun uitkering en krijgen daarvoor een kleine extra vergoeding.

Belgische boeren willen dat de overvloedige regenval van de afgelopen dagen wordt erkend als ramp. Indien dat gebeurt kunnen ze een schadevergoeding krijgen voor verloren gegane gewassen.

De overstromingen hebben aan zeker vier mensen het leven gekost, drie in Wallonië en één in Vlaanderen. Maandagavond werd bekend dat een 85-jarige man zondag in modder kwam vast te zitten en aan onderkoeling overleed. Er wordt nog een zestigjarige vrouw vermist. De vrouw viel zondag in de rivier de Dender.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.