Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Openbaarheid

De Europese rechter heeft een streep gehaald door de Europese verordening, die de openbaarmaking van de landbouwsubsidies regelt.

De Duitse veehouder Volker Schecke, zijn zoon Markus en hun collega Hartmut Eifert zijn er in geslaagd de in de ogen van veel boeren onbeschaamde openheid van de Europese Unie te dwarsbomen.

Schecke heeft een mooi succes geboekt, maar daarmee is de discussie niet ten einde. De maatschappelijke druk op verdergaande openheid blijft bestaan en zal alleen maar toenemen als de Europese open deur dicht gaat. De Europese Commissie en de landbouwministers zullen met een alternatief moeten komen dat in de ogen van het Europese hof recht doet aan de persoonlijke levenssfeer van de betrokken ondernemers, maar tegelijk ook afdoende rekenschap aflegt van de besteding van de Europese belastinggelden.

De hoeveelheid geld die bij agrarisch ondernemers terechtkomt, vereist dat de belastingbetaler uitleg krijgt. Boeren moeten en kunnen ook uitleggen waarom ze ondersteuning krijgen. Het is geen schande dat de belastingbetaler wat over heeft voor de gegarandeerde voedselproductie en het onderhoud van het platteland. Maar dan mag de betaler ook weten waarvoor en aan wie hij betaalt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    een maatschappij voor allen;en niet tegen

    overheden in west europa weten en vinden dat boeren nooit voor een wereldmarkt(kunnen produceren zonder al te veel ongelukken)als overheid wil je een vinger in de pap houden en indien nodig links of rechtsom bijsturen.(zelfs nvv vraagt er om)dit bijsturen gebeurt doormiddel van boeren vragenlijsten in te laten vullen (waarna beleid gemaakt kan worden) en als tegenprestatie een vergoeding of compensatie voor het verschil van marktprijs en wereldmarktprijs.deze middelen worden door politicie achteraf subsidie,s genoemd.het is echter niets anders dan een compensatie voor de boer die onder de kostprijs produceert.
    als gemeenten of lagere overheden subsiedie,s van de eu ontvangen is het altijd goed.als boeren dit soort gelden onvangen worden deze openbaar gemaakt en zou de boer zich hiervoor moeten verantwoorden?dit lijkt er op of de een die iets te weinig heeft ontvangen dank u wel moet zeggen en de massa het normaal toegeschoven krijgt wat waarschijnlijk nog door de primaire sector is opgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.