Home

Achtergrond 154 x bekeken

Ook heelal kende opwarming

Niet alleen de aarde kent het verschijnsel opwarming, ook het heelal maakte vroeg in zijn geschiedenis opwarming mee.

Dat blijkt uit metingen door sterrenkundigen van de temperatuur van het gas tussen sterrenstelsels. De website astronieuws meldt dat dinsdag op basis van het blad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

De temperatuur steeg in de periode tussen 1 en 3,5 miljard jaar na de oerknal, toen het heelal een tiende tot een kwart van de huidige leeftijd had. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk door de warmte die vrijkwam bij de enorme energieproductie door jonge, actieve sterrenstelsels, de zogenoemde quasars.

In die tijd zat het overgrote deel van de materie nog niet in sterren en sterrenstelsels, maar in ijl gas dat de hele ruimte vulde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.