Home

Achtergrond 1443 x bekeken

Oogst witte kool vindt vooral afzet in Oost-Europa

Poolse seizoensarbeiders oogsten witte kool bij Patrick van Benschop in het Noord-Hollandse Waarland.

Poolse seizoensarbeiders oogsten witte kool bij Patrick van Benschop in het Noord-Hollandse Waarland. De oogst ondervindt nauwelijks hinder van de natte herfst. ”We hoeven niet met zware machines het land op”, zegt hij. ”Het werkt natuurlijk wel fijner als het droog is.”
Van Benschop teelt 35 hectare kool: 29 hectare witte en 6 hectare rode kool. Sinds half september gaan de kolen naar de koelcel om tot juni volgend jaar een afzet te houden. Dit jaar is vooral Oost-Europa op de markt, omdat de oogsten daar erg tegenvallen. Voor de koolteler betekent dit ook hoge prijzen. ”Grote maten, 2,5 tot 3 kilo doen 15 tot 16 cent per kilo. Vorig jaar kregen we 7 tot 9 cent per kilo”, zegt Van Benschop. ”Dit is net kostendekkend.” Hij zet de kool af via bemiddelingsbureau Tuindersbelang. Foto Nikki Natzijl

Bij een ongeval tussen een personenbusje en een trekker met kieper vol aardappelen zijn gisterochtend twee doden en negen zwaargewonden gevallen. Dat heeft de politie Flevoland meegedeeld. Een slachtoffer overleed ter plaatse, het andere slechtoffer bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het ongeval vond rond zes uur ’s ochtends plaats op de Bremerbergweg bij Biddinghuizen. Het gaat om een frontale botsing tussen het busje met tien inzittenden en de trekker, bestuurd door een zestienjarige jongen uit Biddinghuizen. De bestuurder van de trekker kwam bij het ongeluk onder zijn voertuig terecht en raakte zwaar gewond. De dodelijke slachtoffers zaten beiden in het busje. Foto ANP

Medewerkers van het Brabantse Van den Einden Groentenverwerking oogsten in het Limburgse Grathem spinazie. De kwaliteit is volgens de bedrijfsleider van het teeltbedrijf, Mark Arts, dit jaar super. ”Het bij vlagen slechte weer heeft onze bedden niet dwarsgezeten.” Het bedrijf verpakt zelf en verkoopt de oogst aan diverse supermarkten. De prijzen liggen op een normaal niveau. Foto Twan Wiermans

Een beeld van de grootste overdekte warenmarkt van West-Europa in Turijn. De warenmarkt bestaat uit verschillende hallen, waarvan er in één alleen vlees en vleeswaren worden verhandeld. In Italië rust er nog geen taboe op het tentoonstellen van herkenbare delen van dieren. Zo kan de consument nog een hele varkenskop kopen. Foto Twan Wiermans

Voorafgaand aan het seminar The International Fresh Potato (R)evolution, dat handelshuis HZPC gisteren hield in Joure, wierpen bezoekers alvast een blik op de aardappeltentoonstelling van HZPC. Thema dit jaar is ’Onze aardappelen wereldwijd’. ”Het is een bijzondere tegenstelling dat we in Europa te maken hebben met dalende consumptie, terwijl wereldwijd de productie en consumptie van aardappelen groeit”, zegt Jan Hoogenboom, financieel manager van HZPC. ”Die groei zit vooral in ontwikkelingslanden. Onze rol daarin is het ontwikkelen van rassen.” Foto HZPC

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.