Home

Achtergrond 208 x bekeken 2 reacties

Ongerustheid over effect residu op groente en fruit

Circa 72 procent van de Europeanen (EU 27) is ongerust over resten van vergif in groenten, fruit of granen.

Dat blijkt uit Europees onderzoek. Drie op de vier Europeanen is ongerust over residuen, in Nederland is twee op de vier inwoners daar bezorgd over. Duitsers blijken relatief ongerust over het effect van residuen van bestrijdingsmiddelen. Daar gaf 75 procent van de respondenten aan ongerust te zijn. Engelsen zijn net als Nederlanders relatief onbezorgd. Ruim de helft van de Engelsen is ongerust over residuen.

De Europese voedselorganisatie EFSA heeft in juni 2010 via interviews onderzocht hoe de gemiddelde Europese consument voedselgerelateerde risico’s beoordeelt, en wat hierbij verschillen zijn tussen consumenten uit de afzonderlijke lidstaten. Via een representatieve steekproef zijn gegevens van 26.691 individuen van 15 jaar en ouder uit de 27 lidstaten verzameld. EFSA trekt hieruit een aantal conclusies. Zo stelt 11 procent dat het waarschijnlijk is dat voedsel de gezondheid schaadt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Boudewijn Rip

    Het is interessant om aan te geven hoe terecht het is dat mensen zich zorgen maken en welke normering ten grondslag ligt aan het al dan niet voorkomen van residuen op producten in de winkelschappen. In dit artikeltje zie ik daar niets over.

  • no-profile-image

    Dirk de Graaf.

    Wel terecht dat mensen ongerust zijn maar dat wil nog niet zeggen dat het juist is. het kan zelfs zo zijn dat onbespoten groente meer gifstoffen in zich heeft dan bespoten om dat planten zich afweren tegen belagers. En men zou zich ook meer zorgen moeten maken over hoe leeft en wat men tot zich neemt. De controle op ons voedsel is groot en we hebben niets aan valse onrust over ons eten. Dirk.

Of registreer je om te kunnen reageren.