Home

Achtergrond 171 x bekeken

Ondernemers laken nieuwe Winkeltijdenwet

Ondernemers en supermarkten zijn ronduit negatief over de beperking van de koopzondagen waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde.

Een gemiste kans om de economie een impuls te geven, een onuitvoerbare wet. Voor sommige steden en provincies zijn de gevolgen van de nieuwe wet onduidelijk.

Een krappe meerderheid in de senaat ging akkoord met een aanscherping van de Winkeltijdenwet. Voorheen konden gemeenten winkelgebieden zo maar aanmerken als toeristisch gebied. Winkels mochten dan vaker op zondag hun deuren openen dan de twaalfmaal per jaar die wettelijk is toegestaan. Nu moeten zij beter onderbouwen in hoeverre toerisme het nodig maakt voor winkeliers om ook op zondag de deuren structureel te openen.

MKB-Nederland vindt het een onuitvoerbare wet, die de mogelijkheden voor winkeliers op zondag de deuren te openen drastisch beperkt. Ondernemers zijn bang dat de nieuwe wet grote uitvoeringsproblemen zal geven. Gemeenten moeten straks een afweging maken van materiële en immateriële belangen voordat ze toestemming geven voor een koopzondag. Ook kan beroep worden aangetekend tegen zo'n besluit. Dat betekent een woud aan regels en procedures die bovendien onduidelijkheid en rechtsongelijkheid in de hand werken, aldus de koepel voor het midden- en kleinbedrijf.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wijst erop dat de nieuwe wet veel onzekerheid voor ondernemers met zich meebrengt. Alleen wanneer een gemeente kan aantonen dat zij toeristische aantrekkingskracht heeft, mag zij meer dan twaalf koopzondagen per jaar toestaan.

,,Boodschappen doen op zondag is tegenwoordig zo ingeburgerd, dat een groot deel van de omzet op deze dag wordt gehaald'', aldus het CBL, dat spreekt van een gemiste kans om de economie een impuls te geven. Als er supermarkten moeten sluiten, zullen er banen worden geschrapt, waarschuwt de organisatie. Net als MKB-Nederland vindt het CBL de aangepaste wet een stap terug in de tijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.