Home

Achtergrond 290 x bekeken

Noordoostpolder kandidaat werelderfgoed, Bollenstreek niet

Negen gebouwen en plekken binnen het Nederlands koninkrijk moeten worden toegevoegd aan de Lijst Werelderfgoed van de Unesco.

Dat adviseert een commissie onder voorzitterschap van Joan Leemhuis-Stout aan het kabinet. Het advies is vandaag aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

De commissie kreeg 47 aanvragen voor plaatsing op de prestigieuze lijst. Negen van die aanmeldingen zijn volgens de deskundigen van uitzonderlijke en universele waarde. Ze dragen bij aan het verhaal van "het Nederlands koninkrijk aan de rest van de wereld''.

De negen kandidaten die de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed voordraagt als kandidaat zijn: Bonaire Marine Park, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (Franeker), Maatschappij van Weldadigheid (Veenhuizen), Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem West Curaçao, Sanatorium Zonnestraal (Hilversum), het Teylers Museum (Haarlem) en de Van Nellefabriek (Rotterdam).

Door deze selectie zijn enkele opvallende kandidaten afgevallen, zoals de Afsluitdijk, het Binnenhof, Panorama Mesdag, de bollenstreek bij Lisse en de Friese Elf Steden.

Momenteel staan er wereldwijd 911 erfgoederen op de Unescolijst. Een vermelding op de Werelderfgoedlijst heeft weinig gevolgen. Eigenlijk neemt vooral het toerisme toe door de naamsbekendheid die een vermelding oplevert. Namens Nederland staan nu bijvoorbeeld de Waddenzee, het historische deel van Willemstad (Curaçao), de Amsterdamse grachtengordel en het Rietveld Schröderhuis (Utrecht) op de lijst.

De commissie adviseert het kabinet om te investeren in twee kandidaten om toekomstige plaatsing op de lijst mogelijk te maken. Dat zijn het Nederlandse deel van de Limes (grens van het Romeinse rijk) en het eiland Saba. Omdat op de huidige Unescolijst modern cultureel erfgoed en Caribisch erfgoed ondervertegenwoordigd zijn, heeft de commissie daar extra naar gekeken.

Het kabinet streeft ernaar om de voorlopige lijst voor 1 april aan te bieden aan het Werelderfgoedcentrum in Parijs. Vervolgens zullen de kandidaten in de loop van de komende tien jaar daadwerkelijk worden genomineerd. In welke volgorde dat gebeurt, bepaalt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.