Home

Achtergrond 293 x bekeken 6 reacties

Noord-Holland stopt met Wieringerrandmeer

Provincie Noord-Holland wil stoppen met het project Wieringerrandmeer.

De financiering van het project bij de banken stuit op problemen. De boeren reageren opgetogen. De banken eisen een volledige garantstelling voor de financiering van het project. Gedeputeerde Staten zeggen geen extra risico’s te willen nemen. Met het besluit stopt ook de samenwerkingsovereenkomst met private partijen.

Het project beoogde om van Wieringen weer een eiland te maken door een randmeer aan te leggen. Ook zouden er recreatiewoningen worden gebouwd. Bij het plan zou 1.000 hectare grond aan de landbouw worden onttrokken van in totaal 45 bedrijven. De totale kosten van het plan werden geraamd circa 350 miljoen euro. Het GS-voorstel wordt 15 november in Provinciale Staten behandeld.

De boeren in het gebied zijn opgelucht. Zij hebben zich onder meer met trekkeracties verzet tegen de plannen. “De vlag gaat uit”, zegt Otto Smit, voorzitter van afdeling Wieringerland van LTO Noord. “De bedrijven kunnen hun blik weer op de toekomst richten. Vanaf 1998 toen de eerste plannen werden gepresenteerd, verkeren zij in onzekerheid. Vanaf 2006 ligt een claim op de grond.’’

De provincie heeft in polderwaard Nieuwland al 250 hectare in bezit. In Wieringenmeer zijn vier bedrijven gekocht.

Het maakt Smit niet uit dat de economische crisis uiteindelijk de doorslag geeft, en niet de argumenten. “Wij zijn blij dat de provincie nu met dit voorstel komt, nog voordat de eerste spade in de grond is gezet.”

De provincie gaat nu met de gemeenten in de regio overleggen hoe de Kop van Noord-Holland een sociaal-economische impuls kan krijgen, zei gedeputeerde Laila Driessen. Provinciale Staten bespreken 15 november de beslissing van GS om te stoppen met het Wieringerrandmeer.

Projectontwikkelaar Lago Wirense heeft met verbijstering kennis genomen van het voorstel van GS om de verdere ontwikkeling te stoppen. Lago Wirense is een samenwerkingsverband van Boskalis bv, Volker Wessels Stevin Bouw & Vastgoedontwikkeling en Witteveen+Bos en zou de ontwikkeling realiseren. Het bedrijvenverband ziet, anders dan de provincie, wel goede mogelijkheden om het project te financieren binnen het risicoprofiel. De projectontwikkelaar beschouwt de opzegging als een feit en zal medewerking verlenen aan de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst, zo liet hij weten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  heb het al eens eerder gezegd hier; wanneer er voor zulke projecten géén private investeerders te vinden zijn dan is het uitkijken! Geeft blijk van het ongelofelijke bestuurlijke onvermogen van de provincie dat kennelijk alléén het subiete dichtdraaien van de geldkraan door de nieuwe regering hen tot dit besluit heeft gedwongen. Zonder Geert had men dus rustig doorgegaan met onaanvaardbare risico's nemen met belastinggeld ter meerdere eer en glorie van zichzelf. De bezem door dat zooitje!

 • no-profile-image

  gelderlander

  Hoezo hebben ze daar een 'economische impuls' nodig, ten eerste krijgen ze agriport a7, of dat niet werk genoeg oplevert. Heel Oost Nederland is relatief dun bevolkt, je hoeft toch niet heel Noord-Holland als Amsterdam te maken? Laten we nou zorgen dat we in Nederland het inwonersaantal stabiel houden dan zijn we van alle problemen af zoals deze.

 • no-profile-image

  fryske boer

  GEWELDIG

 • no-profile-image

  jantje

  Beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald. Gelukkig gaat het niet door. Ik zou iedereen willen aanraden om een keer door dat prachtige gebied te fietsen, het gaat gelukkig niet verloren. Hoop dat politici zich voortaan eerst eens goed gaan bedenken voordat ze aan zulke geldverslindende projecten gaan beginnen.

 • no-profile-image

  A. B.

  dit zijn nog eens 'fijne' naslepen van de crisis.
  hier zijn en zullen heel veel boeren blij mee zijn.
  dit bericht is hun van harte gegund...

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Zij hebben zeker naar de voortgang van de Blauwe Stad in oost-Groningen gekeken en hieruit eens een logische conclusie getrokken?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.