Home

Achtergrond 445 x bekeken

Noord-Holland krijgt pootgoedacademie

Pootgoedtelers en het bedrijfsleven starten in het Noorden van Noord-Holland een pootgoedacademie.

In Friesland en Groningen wordt al structurele kennisuitwisseling gedaan.

Er hebben woensdagavond in Slootdorp bij de presentatie van de pootgoedacademie zo’n dertig pootgoedtelers zich aangemeld, zegt programmaleider Jacques Dekker van innovatieplatform Agriboard. "Daarnaast hebben veel telers interesse getoond."

Een werkgroep van telers en het bedrijfsleven heeft de plannen voorbereid. De werkgroep kwam tot de conclusie dat telers behoefte hebben om kennis te delen. Het moet gaan over concrete onderwerpen zoals chitwoodi, erwinia, de afzetmarkt en de kwaliteit van het pootgoed. Dekker: "De telers bepalen de kwaliteit van de pootaardappelen."

Volgens Dekker heeft de bijeenkomst woensdagavond geleid tot nieuwe stappen. "De telers die zich hebben aangemeld komen zo snel mogelijk bij elkaar."

Agriboard is een samenwerkingsverband dat het agrobedrijfsleven in Noord-Holland Noord wil promoten. Volgens Dekker kunnen sectoren veel van elkaar leren. "Zo zijn we bezig met een initiatief waarbij wordt gekeken of de wijze van het opslaan van fruit ook een optie is voor pootaardappelen."

In de regio wordt ongeveer 7.000 hectare aardappelen geteeld. Dekker schat dat zeker 60 procent uit pootaardappelen bestaat. "Het is een belangrijke sector in ons gebied."

Of registreer je om te kunnen reageren.