Home

Achtergrond 250 x bekeken

Nobelprijs voor het eerst niet uitgereikt

Niemand van de directe familie van de Chinees Liu Xiaobo kan naar Oslo reizen om diens Nobelprijs voor de Vrede op te halen.

Directeur Geir Lundestad van het Nobelinstituut heeft dat woensdag gezegd.

,,Het ziet ernaar uit dat de familie van Liu Xiaobo de hoop heeft opgegeven dat iemand van hen naar Oslo kan komen voor de uitreiking op 10 december'', zei Lundestad tegen de Noorse tv-zender NRK. De ceremonie gaat door, maar de medaille en het prijzengeld van 1 miljoen euro worden niet uitgereikt.

In de 109-jarige historie van de Nobelprijs is het de eerste keer dat de prijs niet wordt overhandigd. Bij drie andere gelegenheden is de prijs aan een vertegenwoordiger uitgereikt, bijvoorbeeld wegens het huisarrest van Aung San Suu Kyi in 1991.

Liu Xiaobo was in december veroordeeld tot elf jaar celstraf omdat hij een manifest had geschreven voor politieke hervormingen. De Chinese overheid beschouwt hem als een crimineel. In oktober kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.