Home

Achtergrond 208 x bekeken

Nieuw reddingsplan zet dollar onder druk

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) koopt voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties omdat volledige werkgelegenheid en stabiele prijzen, 'teleurstellend langzaam' dichterbij komen.

De geldpers draait dus weer op volle toeren. Het geld komt bovenop de 1.700 miljard die de Fed al sinds het begin van de crisis in de economie stak, en zet druk op de voor de export belangrijke wisselkoers.

De Fed lijkt met dit paardenmiddel te willen voorkomen dat de Amerikaanse economie het pad van Japan volgt. De Japanse economie kwam tussen 1990 en 2000 bijna stil te staan. De waarde van de dollar daalde door de geld­injectie in de VS tegenover de euro op weekbasis met 2,8 procent tot het laagste niveau sinds de zomer. Een euro is nu 1,42 dollar waard.

Het beleid van de Fed kan volgens critici contraproductief werken. Met een toevloed van dollars komt het inflatiespook dichterbij. Wanneer de economie niet in beweging wordt geschopt, kan de Fed nauwelijks de inflatie bestrijden zonder de rente draconisch te verhogen, met alle gevolgen voor investeringen door bedrijven en consumenten.

Het Amerikaanse beleid staat in schril contrast met dat van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de rente donderdag gelijk hield op 1 procent. Economen verwachten dat de ECB de steunmaatregelen in de komende maanden langzaam zal afbouwen, een teken dat de economie weer opkrabbelt.

Omdat vragen blijven bestaan over overheidstekorten in Ierland en Portugal, kan nog niet worden uitgesloten dat Europees herstel wordt vertraagd. De ECB weigerde bovendien na beraad deze week inzicht te geven in hoe Griekenland eerder zijn schuldenprobleem oploste, uit angst voor felle reacties op markten.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.