Home

Achtergrond 334 x bekeken

'Niet onteigenen voor natuur'

Er komt hoogstwaarschijnlijk een verbod op onteigenen van grond voor natuurdoeleinden.

Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) zal hiervoor maandag een voorstel indienen, dat op steun van een meerderheid van de Kamer kan rekenen. Volgens Koopmans past onteigening niet in de aanpak van het nieuwe kabinet, dat juist wil bezuinigen op natuur. Helma Lodders (VVD) wil daar ook een einde aan en denkt het voorstel te zullen steunen. Hetzelfde geldt voor PVV’er Richard de Mos. Wel benadrukken de twee dat hun steun afhankelijk is van de precieze tekst van het plan, dat zij nog niet hebben gezien.

Nu geldt dat provincies 10 procent van de gezamenlijk voor natuur aangekochte grond door onteigening mogen verwerven. De Kamerfracties van CDA en VVD is dat altijd een doorn in het oog geweest, maar konden tot nu toe geen meerderheid vinden voor een verbod op onteigening. Bovendien was oud-landbouwminister Gerda Verburg daar tegen.

Of het kabinet het voorstel van Koopmans gaat uitvoeren, moet nog blijken. Eerder zijn wel de doelstellingen voor de Ecologische Hoofdstructuur teruggeschroefd. Zo heeft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) de robuuste verbindingszones geschrapt en het ruimtelijk beleid van de provincies nagenoeg stilgelegd. Anderzijds kan een verbod op onteigening de aanleg van Natura 2000 bemoeilijken, en dat is een Europese verplichting.

De Raad voor het Landelijk Gebied stelde twee jaar geleden dat onteigening vaak het enige middel is om boeren een goede prijs te bieden en pleitte ervoor het juist vaker te gebruiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.