Home

Achtergrond 765 x bekeken 4 reacties

'Niet elke koe met antibiotica proberen te redden'

Melkveehouders moeten zich er bij neerleggen dat het niet goed is om elke koe te behandelen met antibiotica.

Soms is het beter om in een eerder stadium van een dier afscheid te nemen. Dat zegt dierenarts Sjaak Uiterwaal van dierenartsenpraktijk De Slinge in Silvolde.

Uiterwaal sprak vanmiddag voor een tiental melkveehouders in Silvolde tijdens de startbijeenkomst van de Melkvee Academie met als thema Een stal vol gezonde koeien.

“De resistentie tegen antibiotica moet worden teruggebracht”, aldus Uiterwaal. “Er komt vanuit de maatschappij steeds meer aandacht voor het beperken van het gebruik van antibiotica.” Het is volgens hem maatschappelijk gezien niet verantwoord om op de huidige voet door te gaan. Naast de gezondheid van de veehouders staat ook de algehele volksgezondheid op het spel.

“Antibiotica op zich zijn het probleem niet”, vervolgt Uiterwaal. “Het gaat om de ontwikkeling van resistente bacteriën. Deze bacteriën zijn minder of helemaal niet gevoelig voor een bepaald antibioticum.”

Hoewel het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij hoger ligt dan in de melkveesector, moeten ook de melkveehouders volgens Uiterwaal hun steentje bijdragen. “Ook wij gebruiken teveel antibiotica.”

Door te frequent gebruik van antibiotica bij koeien kan het aantal resistente bacteriën toenemen. Ook de inzet van een verkeerd antibioticum kan de situatie verergeren. Zeker als beide zaken verkeerd gaan worden juist extra resistente bacteriën gevormd.

Volgens Uiterwaal is belangrijk dat gekeken wordt waartegen een veehouder antibiotica inzet en welk middel daarvoor geschikt is. Daarnaast zijn de dosering en behandelperiode van belang. Ook met de wijze van toediening en de toestand van het dier moet rekening worden gehouden. Hij verwacht niet dat er op korte termijn nieuwe antibiotica voor gebruik in de diergeneeskunde beschikbaar komen. “In de toekomst zal het behandelen van zieke dieren met behulp van antibiotica wel mogelijk blijven.” Het gaat hier volgens Uiterwaal duidelijk om een curatieve, en niet de preventieve, inzet om van antibiotica. ”Duidelijk is dat de resistentie naar beneden moet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  De boeren doen het ook nooit goed..

 • no-profile-image

  Bison rancher

  Aan Willem@ zou jij een koe opeten die vol met medicijnen zat?,my niet gezien.

 • no-profile-image

  willem

  Als ons land nu met " wrak .. vee iets soepeler om zouden gaan en niet direct alles afkeuren, dan zou er heel wat minder antibiotica worden gebruikt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Door te frequent gebruik van antibiotica bij melkkoeien kan bacterie-resistentie toenemen''!!!... Dat is waar!!!... Daarom vind ik ook dat vooral de hoeveelheid en de tijdsduur van de behandeling nauwkeurig overwogen dienen te worden!!!... Door slordigheid speel je resistentie in de kaart!!!... Daar mogen wij gerust ernstig rekening mee houden!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.