Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Nederland betaalt EU-inkomenstoeslag op tijd uit'

Nederlandse boeren zullen geen hinder ondervinden van het eventueel later overmaken van Europees geld aan de EU-lidstaten.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van ELI vanmiddag verzekerd, in reactie op de onenigheid over de EU-begroting voor 2011.

De lidstaten en het Europees Parlement zijn het tot nu toe niet eens geworden over die begroting. Als een akkoord over de begroting uitblijft, dan valt de EU terug op een systeem waarbij de begroting van 2010 als uitgangspunt dient, en er maandelijks eentwaalfde van die begroting aan de afzonderlijke posten wordt toegekend; als die betreffende post lager is begroot in de ontwerpbegroting voor 2011, dan geldt eentwaalfde van dat bedrag.

In dat geval maakt Brussel de gelden voor Europese inkomenstoeslagen aan boeren later over aan de lidstaten, hield EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos de Europese landbouwministers gisteren voor. Veel lidstaten zitten dan met een probleem, omdat de toeslagen niet gespreid over het hele jaar wordt uitbetaald, maar meestal in het begin – als voorschot. In de eerste twee maanden van het jaar wordt zo normaal gesproken driekwart van de toeslagen uitgekeerd.

Mocht dat het geval zijn, dan moet de Nederlandse overheid meer voorschieten, zegt de ELI-woordvoerder. De boeren hoeven niet langer op hun geld te wachten. Maar de woordvoerder zegt ervan uit te gaan dat lidstaten en EP er wel uit zullen komen.

Ciolos verwacht minder problemen bij het budget voor marktondersteuning. Ook bij de tweede pijler (plattelandsontwikkeling) is er een probleem: de ontwerpbegroting voor 2011 kent een veel lager bedrag voor onderzoek en ontwikkeling. Ook daarvoor zou dan minder geld beschikbaar komen.

Eerder deze maand mislukte het overleg tussen de Raad (lidstaten) en het Parlement; het Parlement eist op grond van het Verdrag van Lissabon een nadrukkelijker rol bij toekomstige begrotingsbesprekingen en wil onder meer praten over nieuwe EU-belastingen. Sommige lidstaten, waaronder Nederland, zijn mordicus tegen dat laatste.

Afgelopen vrijdag presenteerde de Commissie een nieuwe ontwerpbegroting; de begrotingscommissie van het EP praat daar deze week over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.