Home

Achtergrond 241 x bekeken

NEPG verwacht 4,4 procent lagere aardappelproductie

Aardappeltelersorganisatie NEPG verwacht een aardappeloogst van 23,8 miljoen ton industrie- en tafelaardappelen in de vijf belangrijkste productielanden in de EU. Dat is 4,4 procent, 1.100.000 ton, minder dan vorig jaar.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) denkt dat er nog 3.000 hectare moet worden geoogst. Vooral het zuiden van Nederland en België zitten nog veel aardappelen in de grond.  “Waarschijnlijk gaat 1.000 hectare verloren. In dat geval valt de oogst nog eens 50.000 ton lager uit.”

Alleen in België worden meer aardappelen geoogst, plus 8,8 procent. Hoewel het Belgische areaal met 9,2 procent steeg, daalde het NEPG-areaal 0,1 procent. De opbrengst is lager door de 4,5 procent lagere hectare-opbrengst van 44,6 ton. “Gelukkig hadden de late rassen voordeel van de regen aan het eind van het groeiseizoen.”

De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring baart zorgen. Telers wordt geadviseerd de bewaarkwaliteit extra in de gaten te houden en zonodig te bediscussiëren met hun afnemers. De NEPG verwacht dit jaar meer tarra en een lager rendement voor de verwerkende industrie als gevolg van de lagere onderwatergewichten.

De aardappeltelersorganisatie is optimistisch over het volgende seizoen, gezien de verwachte exportkansen naar het oosten. In de komende weken worden de laatste risicovolle partijen verladen. “De verwachting is dat na Nieuwjaar het prijsniveau stijgt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.