Home

Achtergrond 320 x bekeken 5 reacties

NAV: gemiddelde aardappelprijs boven kostprijs van 15 cent

De aardappelprijs komt dit seizoen boven de kostprijs van 15 cent per kilo.

Mogelijk komt de gemiddelde prijs zelfs ruim boven de kostprijs, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond in een analyse van de aardappelmarkt. In augustus ging de NAV er vanuit dat de prijs rond de kostprijs zou uitkomen. Maar de situatie is veranderd, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Deskundigen zeggen dat 10 procent van de consumptieaardappelen nog in de grond zitten. Dat is vooral het geval bij de lastig te rooien percelen. Het is maar de vraag of die nog gerooid kunnen worden."

De NAV verwacht dat de vraag naar aardappelen gelijk blijft ondanks de hogere prijs. "Dat heeft de ervaring van seizoen 2006 geleerd. Het is wel zo dat de hoge eurokoers ongunstig is voor de export van aardappelproducten."

Daartegenover staat een veel grotere vraag uit gebieden met een tekort aan aardappelen, stelt de NAV. "Hierbij moet worden aangetekend dat Oost-Europa normaal gesproken gewend is om tegen lage prijzen te kopen. Nu ligt de prijs van exportaardappelen op een veel hoger niveau dan voorgaande jaren en ook hoger dan de prijs van fritesaardappelen. Toch worden veel aardappelen richting Oost-Europa geëxporteerd. Al met al is te verwachten dat de vraag naar aardappelen van oogst 2010 op een vergelijkbaar of iets hoger niveau zal liggen dan in 2009."

De NAV schat de totale oogst op ongeveer 20,8 miljoen ton als alles wordt gerooid. "Met die hoeveelheid zitten we op een kantelpunt in de aardappelmarkt. De concurrentie met de export kan de prijs van fritesaardappelen omhoog trekken."

Van der Heide heeft dan ook een advies voor telers met vrije aardappelen. "Vanwege de goede prijs die in de export gemaakt kan worden, is het voor telers die een deel van hun oogst op contract verkocht hebben de moeite waard om zich goed te oriënteren bij de afzet van de overaardappelen. Wanneer ze niet verplicht meegeleverd hoeven worden, kan het voordelig zijn om een andere afnemer te zoeken dan voor de contractaardappelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  Gek toch die kostprijs? wanneer de aardappels wat aan prijs zijn kosten ze plots méér en er zijn wel degelijk boeren die wanneer ze goedkoop zijn ( meestal) ze nog geld verdienen aan 8 euro. 't is maar hoe contracboeren zichzelf voor de zot houden.

 • no-profile-image

  boerke

  Nou nou wat een nieuws, betalen we hier contributie voor?!

 • no-profile-image

  exact

  Hoe nietszeggend kan een artikel zijn... Jongens, dit is internet! Je hoeft geen krant meer te vullen!!

 • no-profile-image

  patatje

  Contract ?? Wat is dat ? In de middeleeuwen moest je 1/10 aan de landheer geven. Met deze pachtprijzen sluit je toch geen contract af tegen de helft van de kostprijs !!
  Leve de vrije handel.

 • no-profile-image

  wheat

  Zoekt Van Der Heide werkelijk de media met zo'n artikel? Zo ja, dan zegt dat heel veel over deze man en zijn kwaliteiten. Weet Van Der Heide wel wat de wisselkoers euro-dollar was in 2006?? Wel ben ik dankbaar voor het advies dat Van Der Heide gratis verstrekt om bij de verkoop van mijn aardappelen mij goed te oriënteren. Hier heb ik wat aan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.