Home

Achtergrond 1061 x bekeken

Minimale uitval dankzij kruiden

Wiebe Haan pakt eieren in van pluimveebedrijf Holtjer uit het Groningse Noordbroek.

De pluimveehouders zijn uitermate tevreden over de koppel kippen. De uitval is met 1,1 procent minimaal. Dat komt volgens hen vooral dankzij een speciaal kruidenelixer dat de kippen sinds kort krijgen. De uitval is sindsdien sterk verminderd van 5 naar circa 1 procent. Holtjer heeft een bedrijf met 23.000 vrije uitloopkippen. Foto Koos van der Spek

Dit weidevee liep donderdag nog gewoon in de wei in de omgeving van Weurt. Donderdag adviseerde de gemeente Beuningen en de GGD uit het gebied om vee binnen te halen en om geen groente en fruit uit het gebied te consumenten. Aanleiding hiervoor waren de verhoogde dioxinegehaltes die het RIVM heeft gevonden na de brand bij vleeswarenfabriek Van de Bilt. Dit bedrijf brandde vorige week vrijdag volledig uit. De melk van de koeien van dit melkveebedrijf wordt onderzocht, meldt FrieslandCampina. Foto Vidiphoto

Loonwerker Sierk Jan van Lingen, van het gelijknamige loonbedrijf in het Friese Burum, heeft het druk met het schoonmaken van sloten. Als het nodig is gaat hij ’s avonds tot 9 uur door. "Dit jaar zijn we vanwege het natte weer pas in de tweede week van september met het sloothekkelen begonnen", vertelt Van Lingen. ”Normaal starten we al in de derde week van augustus of uiterlijk begin september.” Foto Roelof Stroetinga

De familie Boerma in het Drentse Nieuw Weerdinge heeft de vleeskuikentak op het bedrijf uitgebreid met een stal voor 45.000 kuikens. Het bedrijf heeft twee stallen voor in totaal 75.000 vleeskuikens. Daarnaast is er 45 hectare akkerbouw met een veenkoloniaal bouwplan. vandaag was het open dag in de nieuwe stal. Deze is uitgerust met speciale Vortex-ventilatoren van Amerikaanse makelij. Volgens Arnoud Boerma is het voordeel van deze ventilatoren dat ze minder energie verbruiken en minder lawaai maken. Foto Harry Tielman

Loonwerker Kloosterman rooit 3,5 hectare witlofpennen bij akkerbouwer René Vermué in het Zeeuwse ’s-Heer Arendskerke. Het is erg nat, vertelt Vermué. "Maar witlofpennen hebben daar minder last van dan aardappelen. Ik heb alleen vroege consumptieaardappelen. Die had ik gelukkig op 1 augustus al gerooid. Door de regen ging het rooien van de witlofpennen langzaam, maar verder ging het best goed. De pennen zijn direct opgeladen voor transport naar de afnemer in Duitsland." Foto Anton Dingemanse

Fruitteler Marius van Klinkenberg uit het Gelderse Ochten controleert de knopzetting van de Conférence-peren. Tussen de herfstkleurige bladeren van de perenbomen is de toekomstige oogst al goed zichtbaar. De vorige oogst was prima en de voortekenen zijn volgens Van Klinkenberg goed. "Het is natuurlijk ook genieten van deze prachtige herfsttinten", stelt hij. Samen met collega-fruitteler Verwoert teelt Van Klinkenberg 20 hectare peren. De Conférence-peer is gewild op exportmarkten zoals Rusland en Spanje. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.